Fostul deputat al Partidului Socialiștilor, Alexandru Jolnaci, riscă să-i fie confiscată averea nejustificată în valoare de peste 450 de mii de lei, dar și să-i fie interzis să mai ocupe funcții publice. Autoritatea Națională de Integritate a emis act de constatare pe numele fostului parlamentar, fiind constatată încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale, transmite IPN.
Controlul a fost inițiat în februarie 2020 și a fost extins și pe numele soției, dar și a fiicei pe care o declara la întreținere. Verificare averii a fost realizată pentru perioada exercitării mandatelor de consilier raional în Consiliul raional Ștefan Vodă și de deputat în Parlament, 1 august 2016 – 31 decembrie 2019.
În baza materialelor probatorii, inspectorul a depistat că subiectul a efectuat mai multe donații către un partid politic. Din 2016 până în 2019, a virat partidului respectiv aproximativ 145 de mii de lei. Fostul deputat a explicat că donațiile au fost efectuate din economiile sale și a membrilor familiei, inclusiv ale fiicei care ar fi avut venituri de 8000 și 9000 de dolari din activitatea pe timp de vară în SUA (2016-2017).
Potrivit ANI, când inspectorul a solicitat probe concludente despre posibilitățile financiare ale membrilor familiei, fostul parlamentar nu a dat curs solicitării. Totodată, inspectorul a verificat și informația referitoare la activitatea fiicei în SUA. Din calculele realizate de inspector, s-a confirmat de fiica fostului deputat a avut câștiguri în SUA – însă doar 2800 de dolari, în decursul celor 3,5 luni de aflare pe teritoriul SUA în 2017.
Analizându-se cheltuielile și veniturile realizate de fostul deputat și familia acestuia, s-a stabilit că la 1 octombrie 2019, acesta a înregistrat o diferență substanțială de peste 450 de mii de lei.
Fostul deputat a mai precizat că a avut disponibilități financiare din activitatea privată sau mijloace bănești transmise „spre păstrare”, dar nu a reușit să le probeze și nici inspectorul nu a obținute materiale confirmative de la instituțiile vizate.
Dacă actul emis de ANI va rămân definitive, fostul deputat riscă să fie decăzut din dreptul de a mai deține o funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani. Totodată, ANI va transmite prezenta cauză în instanța de judecată competentă spre examinare în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate.