logo

Un diplomat român va conduce Misiunea UE în Republica Moldova


https://www.ipn.md/ro/un-diplomat-roman-va-conduce-misiunea-ue-in-republica-7965_1096591.html

Diplomatul român Cosmin Dinescu a fost numit șef al Misiunii Uniunii Europene în Republica Moldova în urma unui proces de selecție organizat la nivelul Serviciului European de Acțiune Externă, informează Ministerul Afacerilor Externe din România într-un comunicat de presă  citat de IPN.
 

Decizia de creare a Misiunii a fost luată la Consiliul Afaceri Externe din 24 aprilie 2023. Misiunea Uniunii Europene la Chișinău va avea o durată de doi ani și va fi formată din experți în diferite domenii. Aceștia vor consilia autoritățile în sfera de securitate cibernetică, combaterea amenințărilor hibride și a dezinformării. Va ajuta la consolidarea structurilor de gestionare a crizelor axate pe securitatea internă. Celula de proiecte a misiunii va acoperi dimensiunea de echipamente/consolidare a capacităților, în plus față de partea de consultanță.
 

Alegerea diplomatului român în această funcție a fost anunțată de înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate Josep Borrell, fiind comunicată ministrului afacerilor externe, Bogdan Aurescu.

,,Suntem mândri că un coleg de-al nostru, un foarte bun profesionist și un diplomat cu experiență, va conduce prima misiune PSAC (Politică de Securitate și Apărare Comună) civilă a UE în Republica Moldova, care își propune să susțină Chișinăul în domenii-cheie ale concretizării parcursului său european, cu accent pe consolidarea rezilientei și securității Republicii Moldova. Alegerea lui Cosmin Dinescu în această funcție deosebit de importantă la nivelul UE confirmă atât valoarea candidatului României, cât și rolul-cheie al țării noastre în susținerea Republicii Moldova pe toate palierele, mai ales pe calea europeană și pe realizarea reformelor democratice”, a declarat ministrul roman al afacerilor externe, Bogdan Aurescu.

Cosmin Dinescu, în prezent ambasadorul României în Lituania și Letonia, a candidat pentru această poziție alături de alte șapte persoane. El este diplomat de carieră, are o experiență de două decenii și jumătate în serviciul diplomatic românesc, atât în cadru bilateral, cât și multilateral.