Un deţinut de la Taraclia a fost torturat şi obligat să mănânce scrisorile pe care i le-a scris spicherului Marian Lupu
https://www.ipn.md/ro/un-detinut-de-la-taraclia-a-fost-torturat-si-obligat-sa-manance-scrisorile-pe-ca-7967_969220.html
Comitetul Helsinki pentru Apărarea Drepturilor Omului din Republica Moldova (CHDOM) a adus la cunoştinţa opiniei publice încă un caz de încălcare flagrantă a drepturilor deţinuţilor. Este povestea unui condamnat din penitenciarul nr. 1 din Taraclia, torturat şi obligat să mănânce scrisorile pe care i le-a scris spicherului Marian Lupu, transmite Info-Prim Neo.
Preşedintele organizaţiei, Ştefan Urâtu, a comunicat joi, 10 aprilie, într-o conferinţă de presă, că a aflat despre acest caz ca rezultat al unei sesizări telefonice anonime. O delegaţie a CHDOM s-a deplasat la faţa locului pentru a examina situaţia. Apărătorii drepturilor omului au constatat că deţinutul prezenta numeroase vânătăi şi leziuni corporale. Acesta a povestit că a fost insultat, ameninţat şi bătut de către un funcţionar al penitenciarul. A fost lovit cu picioarele în piept, lovit cu capul de pereţi fiind obligat să mănânce scrisorile către preşedintele Parlamentului în care povestea despre modul în care sunt maltrataţi şi torturaţi deţinuţii din penitenciar.
„În semn de protest şi în încercarea de a se proteja de transferul în blocul unde stau deţinuţii catalogaţi ca fiind „blatnâie” (deţinuţi cu autoritate în penitenciar – n.r.), victima şi-a aplicat lovituri de cuţit pe mâini şi burtă”, a comunicat directorul executiv al CHDOM, Teodor Cârnaţ.
Potrivit sursei citate, comitetul primeşte cu regularitate plângeri din partea rudelor şi deţinuţilor despre încălcările din penitenciare. CHDOM constată o serie de abuzuri şi încălcări drastice în închisoarea de la Taraclia. Persoanele care au ieşit la libertate povestesc că deţinuţii sunt antrenaţi la muncă fără a fi remuneraţi. Contractul se încheie între administraţia penitenciarului şi firma interesată, iar forţa de muncă a condamnaţilor este folosită în mod abuziv.
O altă încălcare constă în faptul că petiţiile expediate de către condamnaţi autorităţilor publice centrale sunt cenzurate, iar autorii acestora sunt supuşi torturii. De asemenea, condamnaţilor nu le sunt create condiţii pentru convorbiri telefonice, deşi legea prevede acest drept în mod expres. În penitenciarul din Taraclia există doar două telefoane, care sunt folosite numai de administraţie, a menţionat Teodor Cârnaţ.
Asistenţa medicală acordată deţinuţilor nu corespunde cerinţelor. Medicamentele sunt insuficiente atât din punct de vedere cantitativ, cât şi în ceea ce priveşte calitatea acestora. Accesul dificil către penitenciar, obstacolele create de către administraţia instituţiei şi de către conducerea Departamentului Instituţiilor Penitenciare nu numai pentru rudele şi prietenii deţinuţilor, dar şi pentru organizaţiile ce monitorizează, promovează şi protejează drepturile omului sunt acţiuni ce nu corespund prevederilor din Legea penală şi misiunii instituţiilor penitenciare, a conchis directorul executiv CHDOM.
Potrivit unui raport CHDOM, în 2007 cel mai frecvent au fost încălcate drepturile persoanelor condamnate. Conform datelor, cel mai des au fost încălcate drepturile deţinuţilor la ocrotirea sănătăţii şi asistenţă medicală, dreptul de a nu fi supus torturii şi tratamentelor inumane sau degradante, dreptul la apărare, corespondenţă, convorbiri telefonice, întrevederi, dreptul la un proces echitabil.