logo

Un deputat va cere audieri parlamentare privind legea care interzice pungile de plastic


https://www.ipn.md/ro/un-deputat-va-cere-audieri-parlamentare-privind-legea-care-interzice-pungile-de--7965_1046612.html

Valerian Bejan, unul dintre autorii legii care prevede interzicerea pungilor de plastic, va cere comisiei parlamentare de specialitate să aplice controlul parlamentar asupra implementării documentului. Solicitarea va fi transmisă în contextul în care, la aproape o lună de la intrarea în vigoare a legii, nu este încă stabilit organul care să verifice dacă sunt sau nu respectate interdicțiile aplicate.

Solicitat de IPN, Valerian Bejan a declarat că Guvernul are competența de executare a legii și tot el are în subordine organele de control. Deputatul spune că a fost oferit suficient timp agenților economici ca aceștia să se conformeze noilor prevederi.

„Este o lege și Guvernul nu are decât să o implementeze”, a declarat deputatul liberal. Dacă legea nu se aplică, intervine controlul parlamentar, a mai spus Valerian Bejan, precizând că va solicita să fie organizate audieri parlamentare.

Începând cu data de 1 ianuarie 2019, în unitățile de comerț sunt interzise pungile cu grosimea egală sau mai mare de 50 de microni, adică pungi destul de groase, altele decât cele în care oamenii își duc produsele cumpărate de la magazin acasă. Respectivele pungi sunt cu pereții mai subțiri de 50 de microni și vor fi interzise de la 1 ianuarie 2020.