Un deputat solicită crearea unei comisii de anchetă a evenimentelor din timpul conflictului armat de pe Nistru
https://www.ipn.md/ro/un-deputat-solicita-crearea-unei-comisii-de-ancheta-a-evenimentelor-din-timpul-c-7965_963767.html
Deputatul social-liberal Oleg Serebrian solicită crearea unei comisii naţionale de anchetă a evenimentelor din august 1991- iulie 1992. Serebrian a adresat această solicitare şefului statului, Parlamentului şi procurorului general în cadrul şedinţei de joi, 1 martie, a Legislativului.
Potrivit liderului PSL, această comisie ar trebui să audieze un şir de demnitari de prim rang din conducerea de atunci a RM, inclusiv şeful statului Mircea Snegur, consilierii acestuia pe probleme de securitate şi apărare, şeful Guvernului, miniştrii de Externe, Interne, precum şi pe responsabilii militari de la acea oră. „Poporul trebuie să-şi cunoască eroii, dar şi trădătorii, iar lipsa de lumină în dosarul transnistrean face ca, deseori, eroii şi trădătorii să fie puşi în acelaşi ambalaj”, a declarat Serebrian.
Potrivit deputatului, nu încape nici o îndoială faptul că marile erori comise în perioada conflictului, dar şi în cea următoare s-au produs nu doar din incompetenţă, ci şi din rea-voinţă. „Conflictul de pe Nistru a fost o mare trădare, dimensiunea căreia nu este cunoscută nici până în prezent”, a mai declarat Serebrian, precizând că orice înfrângere militară este examinată şi analizată de o comisie de anchetă ce verifică comportamentul responsabililor militari şi politici, impactul deciziilor lor asupra evoluţiei evenimentelor, ceea ce nu s-a făcut şi în acest caz până în prezent. Liderul PSL consideră că este cazul şi timpul să se cunoască cine, cum şi cu ce scop a influenţat deciziile şefului statului de atunci, cine a stat în spatele acţiunilor evidente de sabotaj reclamate de cei care au luptat în 1992.
Serebrian a menţionat că, în timp ce unele voci de la Chişinău cer intentarea unor dosare penale aşa-zişilor lideri de la Tiraspol, nimeni nu-şi pune întrebarea dacă la Chişinău ar exista persoane care ar putea fi învinuite de înaltă trădare. „S-ar putea ca asemenea persoane să fi fost chiar în anturajul preşedintelui Snegur”, a spus deputatul.
La 2 martie curent, se împlinesc 15 ani de la declanşarea conflictului armat de pe Nistru. Potrivit unor date, în timpul acestuia şi-au pierdut viaţa 287 de persoane, alte circa 40 fiind date dispărute. Din 1992 până în prezent, în urma rănilor, au mai decedat 250 de veterani, alţi 350 fiind invalizi.