logo

Un curs opțional de educare media se propune a fi introdus în școli


https://www.ipn.md/ro/un-curs-optional-de-educare-media-se-propune-a-fi-7967_1033469.html

Începând cu luna septembrie a acestui an, se propune a fi introdus un curs opțional de educație media în clasele primare. La aceste lecții elevilor urmează să li se explice ce reprezintă mass-media și cum trebuie utilizate sursele mediatice. Despre aceasta a anunțat directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, în cadrul unei dezbateri la IPN, organizate de către Platforma pentru Cetățenie Activă și Parteneriat pentru Drepturile Omului (CAP).

Directoarea CJI a declarat că experți media au mers în mai multe instituții de învățământ, unde le-au explicat elevilor cum funcționează media, ce este, cum trebuie analizează critic. Încă în anul trecut a început elaborarea unui curriculum pentru clasele primare și urmează ca Ministerul Educației să-și spună ultimul cuvânt. Nadine Gogu speră că acest curs deja din toamnă va fi pus în aplicare pentru zece școli-pilot. Cea de-a doua etapă a proiectului va viza clasele gimnaziale și liceale.

„Sperăm să ia foc și să fie și util. Scopul este ca elevul, când ia un ziar în mână sau se uită la televizor, să-și pună niște întrbări, să nu creadă orbește”, a notat Nadine Gogu.

Experta media a mai spus că este extrem de important ca toți copiii să fie instruiți de mici cum să utilizeze media, când să publice fotografii și când nu. Internetul nu poate fi blocat și, chiar dacă pe unele site-uri există atenționări +18, acestea stârnesc și mai mult curiozitatea. De asemenea, există rețele de socializare pe care nu se pot înregistra minorii, însă ei ocolesc aceste restricții și oricum o fac. Copiii trebuie instruiți ca să învețe să-și pună unele întrebări înainte de face anumite acțiuni, a conchis directoarea CJI.