Un covor țesut de un bărbat în anul 1875 a fost prezentat în cadrul Târgului Național al Covorului, ediția a VII-a, eveniment care are loc în curtea Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală. Covorul a fost adus la târg de ministrul culturii, Sergiu Prodan, transmite IPN.
Autorul acestui covor este Sârghi Ciolan, care sparge stereotipurile că urzitul covoarelor este o îndeletnicire pentru femei, a menționat Sergiu Prodan. Numele autorului și anul confecționării sunt țesute în covor.
Ministrul a procurat covorul cu o anumită ocazie, l-a restaurat și acum îl donează Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.
„Covorul, care a trecut prin două războaie mondiale, prin atâtea mâini, prin atâtea sorți, să ne povestească câte a văzut el pe durata acestor 150 de ani. Pentru că covorul, scoarța noastră moldovenească este, de fapt, vioara noastră. Este acea bogăție în care s-a regăsit poporul”, a subliniat ministrul.
Petru Vicol, directorului Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, a spus că va încerca să afle mai multe detalii despre Sârghi Ciolan, autorul covorului.
Tehnicile tradiționale de realizare a scoarței (covorului) în România și Republica Moldova au fost înscrise pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO în anul 2016.