Un copil de un an a ajuns la spital cu palmele arse după ce a atins un reşou încins
https://www.ipn.md/ro/un-copil-de-un-an-a-ajuns-la-spital-cu-7967_1001500.html
O fetiţă de un an s-a ales cu arsuri la palme după ce, lăsată un moment fără supraveghere, a atins un reşou electric aflat în funcţiune. Copilul a fost internat în Spitalul clinic republican „Emilian Coţaga”, unde va rămâne pentru tratament timp de 10 zile.
Şeful Secţiei Arsuri, Gheorghe Vicol, a declarat pentru Info-Prim Neo că arsurile copilului sunt de gravitate medie. Fetiţa îşi va păstra mobilitatea mâinii, dar situaţia putea fi mult mai gravă.
Gheorghe Vicol spune că arsurile provocate de suprafeţele fierbinţi – plita încinsă, rola fierbinte, fierul de călcat, reşoul electric etc. – sunt printre cele mai frecvente cauze pentru care copiii de până în 5 ani ajung la spital. Medicul atrage atenţia că, odată cu sezonul rece, familiile trebuie să ia măsuri suplimentare de siguranţă a copiilor în raport cu sursele de foc din casă, precum cele de încălzire a locuinţei şi de pregătire a mâncării. Acestea pot provoca arsuri grave la copii, dacă aceştia le ating când sunt fierbinţi.
Gheorghe Vicol a menţionat că părinţii trebuie să ştie că arsurile şi opăririle nu se tratează acasă. „Este important să fie chemată imediat ambulanţa. Totuşi, primul ajutor va fi acordat imediat, acasă. Este categoric interzis să aplicaţi pe rană pudră, ulei, crema, grăsime sau orice altceva , deoarece rana se poate infecta. Partea corpului arsă se va ţine sub un get de apă rece sau se scufundă în apă, timp de 5-20 minute. Dacă haina e lipită, în nici un caz nu trebuie să o dezlipim de corp! Stratul de piele arsă se va desprinde împreună cu haina, iar rana va deveni mai adâncă, cauzând suferinţe şi mai mari copilului. În caz de opărire nu se vor scoate hainele, ci se va turna apă rece din abundenţă peste copil şi haine”, a menţionat medicul.
Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, anul trecut 62 de copii sub 5 ani au murit în urma traumelor şi otrăvirilor, iar alţi peste 2300 au ajuns la spital. Aceasta înseamnă că zilnic 6 copii devin victime ale unor accidentări casnice, iar în fiecare săptămână un copil moare din aceeaşi cauză.