logo

Un copil de șase ani, răpus de gripă


https://www.ipn.md/ro/un-copil-de-sase-ani-rapus-de-gripa-7967_1070757.html

Un copil de șase ani s-a stins din viață acum câteva zile, fiind diagnosticat cu gripă de tip AH1N1. Băiatul este cetățean străin și venise, împreună cu mama sa, în ospeție la rudele sale din capitală. Informația a fost prezentată luni, 13 ianuarie, la ședința operativă de la Primăria capitalei, transmite IPN.

Șefa Direcției generale asistență socială și sănătate, Tatiana Bucearschi, a declarat că băiatul s-a simțit rău pe 30 decembrie, iar pe 31 decembrie mama, care este moldoveancă, s-a adresat medicilor, însă inițial refuzase internarea. După a doua adresare, copilul a fost internat în stare gravă. Deși i-a fost administrat tratament, starea copilului s-a agravat, iar pe 8 ianuarie băiatul s-a stins la Institutul Mamei și Copilului. Mama zice că copilul a venit în Republica Moldova sănătos, însă starea gravă denotă că era deja bolnav.

Medicii au examinat toate persoanele din familia gazdă, iar un copil de patru ani a fost internat, stare lui fiind satisfăcătoare. De asemenea, și mama băiatului primește tratament. Nicio persoană dintre cele vizate nu era vaccinată contra gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, în municipiul Chișinău au fost înregistrate 34 de cazuri de gripă clinică, dintre care trei cazuri au fost confirmate de laborator. Unul dintre ele este cel de tip AH1N1, iar celelalte două sunt de tip H3N2. Personale se află în stare de gravitate medie și continuă tratamentul.

Totodată, săptămâna trecută, instituțiile medico-sanitare publice și private au raportat 1823 de cazuri noi de infecții acute ale căilor respiratorii superioare. În comparație cu aceeași perioadă a sezonului precedent, se atestă o descreștere de aproximativ 6%. Cei mai afectați rămân a fi copiii cu vârsta de până la patru ani. În această perioadă au fost spitalizați peste 60 de bolnavi.

Pentru prevenirea răspândirii gripei și infecțiilor respiratorii se recomandă adresarea la medic la apariția primelor semne de boală. Bolnavii vor fi izolați la domiciliu și vor purta măști de protecție. Încăperile vor fi aerisite și se vor folosi dezinfectanți. Se recomandă spălatul pe mâini cu apă și săpun, acoperirea gurii și a nasului în timpul tusei și strănutului, alimentarea corectă și consumul sporit de lichide.