logo

Un copil de nici un an a căzut de la etajul 3 al unui bloc


https://www.ipn.md/ro/un-copil-de-nici-un-an-a-cazut-de-la-7967_1004869.html

Plasele de ţânţari fac victime din nou în rândul copiilor mici. Un copil de 10 luni din Bălţi a căzut în gol de la etajul trei, lăsat sigur pe pervaz, la geamul deschis, dar prevăzut cu plasă de ţânţari.  Copilul a rămas în viaţă şi a fost transportat de urgenţă la Spitalul municipal Bălţi, unde s-a stabilit diagnosticul de traumatism cranio-cerebral, cu multiple fracturi de claviculă. Şefa Secţiei primiri urgenţe, Ala Condrea, a declarat pentru IPN că viaţa copilului este în afara pericolului.

Accidentul s-a produs în lipsa supravegherii părinţilor. Aflându-se în vizită la rudele din Bălţi, părinţii au lăsat sugarul să stea pe pervaz pentru a se uita prin geamul deschis, dar dotat cu plasă pentru ţânţari. Acesta s-a sprijinit de plasa pentru ţânţari şi a căzut în gol. Medicul a declarat că a fost un noroc faptul că micuţul a căzut pe gazon, fapt care a atenuat consecinţele impactului, la o distanţă mică fiind zonă asfaltată.

În acest sens, medicul de urgenţă a avertizat părinţii cu copii mici despre pericolul plaselor de ţânţari de la geamuri care sunt ”amăgitoare” – acestea par că sunt închise ermetic de cadrul ferestrei, însă în realitate, acestea se deschid la o atingere uşoară, nefiind dotate cu sistem de prindere. „Începe perioada caldă a anului, toţi vor lăsa balcoanele, ferestrele deschise. În familiile cu copii mici se cere o atenţie deosebită. E recomandabil să fie folosit sistemul de deschidere pe orizontală a ferestrei sau să lase camerele să se aerisească doar atunci când merg cu micuţii la plimbare”, a spus Ala Condrea.


Mediul recomandă părinţilor să nu pună scaune la balcon sau lângă fereastră, totodată să nu pună mese sau dulapuri la balcon, deoarece copiii pot urca pe ele şi pot cădea de la înălţime. În anii trecuţi au existat mai multe cazuri când în urma căderilor de la înălţime copiii au decedat.

Potrivit datelor Centrului Naţional de Management în Sănătate, anul trecut 2900 de copii cu vârsta între 0-5 ani au fost traumatizaţi în Republica Moldova, 60 dintre aceştia au decedat. Potrivit unui studiu al proiectului „Regionalizarea serviciilor pediatrice de urgenţă şi terapie intensivă din Republica Moldova” REPEMOL, 66% dintre părinţi conştientizează riscul de accidentare a copiilor în casă.