logo

Un copil de doi ani, în stare gravă după ce a înghiţi peste 20 de pastile pentru hipertensiune


https://www.ipn.md/ro/un-copil-de-doi-ani-in-stare-grava-dupa-ce-7967_1008610.html

Un copil de numai 2 ani a fost internat în stare gravă la spital după ce a înghiţit peste 20 de pastile de Captopril, un preparat utilizat de pacienţii cu hipertensiune. Fetiţa a fost adusă de urgenţă la Centrul Mamei şi Copilului, unde este tratată în secţia de toxicologie, a declarat pentru IPN şefa secţie reanimare, terapie intensivă şi toxicologie, Tatiana Pasicovschi.

Potrivit medicului, părinţii au lăsat copilul singur în odaie pentru câteva minute. Fiind fără supraveghere , fetiţa a găsit pastilele pe o măsuţă şi le-a înghiţit. Când au intrat în cameră, părinţii au observat pastilele lângă copil care prezenta semne de somnolenţă.

Medicul susţine că, pentru a evita intoxicaţiile medicamentoase la copii, este foarte importantă supravegherea continuă a acestora. Medicul mai recomandă adulţilor să conştientizeze riscurile şi să nu lase pastilele pe masă sau în alt loc accesibil pentru copil. Dacă, totuşi, copilul a luat medicamente necontrolat, părinţii trebuie să apeleze de urgenţă la ajutorul medicilor. Iar până vine ambulanţa să apeleze la Serviciul informaţional de toxicologie pediatrică din Republica Moldova „TOXAPEL” (la numărul 022 555-220). Aici specialiştii vor consulta părinţii cum să acorde primul ajutor copiilor intoxicaţi, până la sosirea urgenţei sau până la prezentarea la spital.

De la începutul acestui an, peste 300 de copii cu vârsta de până la 5 ani au fost spitalizaţi cu intoxicaţie medicamentoasă. Zilnic, 1-2 copii au nevoie de asistenţă medicală urgentă.

Potrivit unui studiu realizat în cadrul proiectului moldo-elveţian REPEMOL – „Regionalizarea serviciilor pediatrice de urgenţă şi terapie intensivă din Republica Moldova”, doar 24,5% dintre cei care supraveghează copii sunt conştienţi de faptul că există un anumit risc al unor substanţe nocive pentru copii, inclusiv medicamente.