logo

Un copil de doi ani a ajuns la spital opărit cu cafea


https://www.ipn.md/ro/un-copil-de-doi-ani-a-ajuns-la-spital-oparit-7967_1026472.html

Un copil de doi ani a ajuns la spital opărit după ce a tras ceaşca cu cafea lăsată de către mama sa la marginea mesei. Şeful secţiei arsuri din cadrul Spitalului clinic republican pentru copii „Emil Coţaga”, Gheorghe Vicol, a declarat pentru IPN că micuţul şi-a opărit faţa, pieptul şi mâinile, fiindu-i afectată circa 5% din suprafaţa corpului. Potrivit medicului, acest procent este destul de mare pentru un copil.

Gheorghe Vicol a menţionat că opăririle cu lichide fierbinţi sunt cele mai frecvente accidente casnice înregistrate în rândul copiilor de la 1 la 3 ani. Deseori, incidentele au loc în situaţii banale, când adulţii lasă ceaşca cu ceai sau cafea la marginea mesei sau beau lichide fierbinţi cu copiii pe braţe. Specialiştii atenţionează că urmările acestor incidente sunt grave, întrucât pielea micuţilor este foarte gingaşă. Pe lângă durerea suportată, copiilor le pot rămâne cicatrici pe viaţă.

În caz de arsură cu lichid fierbinte, Gheorghe Vicol le recomandă părinţilor să înlăture îmbrăcămintea atent de pe zonele afectate, să prelucreze zonele sub jet de apă rece şi să pună un pansament curat şi uscat. De asemenea, părinţilor le este recomandat să apeleze imediat la un medic.

Gheorghe Vicol a afirmat că cel mai periculos loc în casă pentru copiii cu vârsta de 1-3 ani este bucătăria. Aceasta pentru că deseori copiii trag de pe aragaz un obiect cu apă fierbinte, pun mâna pe rolă sau pe alte obiecte fierbinţi. Totodată, şeful secţiei a menţionat că rezultatele proiectului REPEMOL sunt vizibile. Potrivit lui, de când sunt difuza diferite ştiri despre accidentele casnice în rândul copiilor şi cum pot fi ele prevenite, numărul cazurilor cu implicarea micuţilor a scăzut.

Informaţii despre cum poate fi protejat copilul în diferite situaţii pot fi găsite şi pe site-ulwww.parinti.md, lansat în cadrul Proiectului REPEMOL – „Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova”. De 7 ani, Proiectul, în colaborare cu autorităţile, atenţionează părinţii despre măsurile de prevenire a accidentelor casnice la copiii de până la 5 ani în cadrul campaniei „O casă fără pericole pentru copilul tău”. Proiectul REPEMOL este finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) şi implementat de Fundaţia ”Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate” (CPSS Moldova).