logo

Un copil de 2 ani a murit căzând în gol de la etajul 7


https://www.ipn.md/ro/un-copil-de-2-ani-a-murit-cazand-in-gol-de-la-etajul-7-7967_1021863.html

Plasele pentru ţânţari, care se desprind uşor de la ferestre, provoacă noi tragedii în rândul copiilor. Un băieţel de 2 ani din capitală a murit căzând în gol de la etajul 7 după ce s-a rezemat de plasă şi aceasta a cedat sub greutatea lui. S-a întâmplat în această dimineaţă, 7 august, pe strada Alba Iulia din sectorul Buiucani.

Solicitat de IPN, şeful serviciului de presă al Direcţiei de Poliţie, Adrian Jovmir, a declarat că circumstanţele în care s-a produs nenorocirea sunt cercetate. Se cunoaşte că băiatul se juca împreună cu fratele mai mare pe balcon, iar mama acestora era în cameră.

Un caz similar a avut loc în luna mai, când un copil de un an şi 9 luni din capitală a murit căzând de la etajul 9 al blocului locativ în care locuia familia. Micuţul, lăsat fără supraveghere, a urcat pe pervaz şi a vrut, probabil, să se sprijine de plasa pentru ţânţari de la fereastră, căzând în gol.

Specialiştii avertizează că plasele pentru ţânţari se desprind la un efort neînsemnat, depus chiar şi de un copil mic. Iată de ce, la aerisirea încăperilor, adulţii nu trebuie să lase copiii singuri în cameră sau ar fi indicat să iasă în această perioadă cu ei la plimbare. O recomandare este ca geamurile să fie deschise pe verticală, de sus în jos.

Cât priveşte balcoanele, accesul micuţilor în această parte a locuinţei trebuie restricţionat, pentru că reprezintă un loc deosebit de periculos. Adulţii nu trebuie să pună scaune, mese sau dulapuri la balcon sau lângă fereastră, deoarece copiii pot urca pe ele şi pot cădea de la înălţime. Cea mai bună metodă de protecţie a copilului este supravegherea continuă.

Potrivit datelor Centrului Naţional de Management în Sănătate, anul trecut peste 2 000 de copii cu vârsta între 0-5 ani au fost traumatizaţi în Republica Moldova, peste 40 dintre aceştia au decedat. Potrivit unui studiu al proiectului „Regionalizarea serviciilor pediatrice de urgenţă şi terapie intensivă din Republica Moldova” REPEMOL, 66% dintre părinţi conştientizează riscul de accidentare a copiilor în casă.