logo

Un copil bolnav de rujeolă poate infecta alți 18


https://www.ipn.md/ro/un-copil-bolnav-de-rujeola-poate-infecta-alti-18-7967_1043607.html

Rujeola este o maladie foarte contagioasă, un copil bolnav poate să infecteze alți 18, iar rata complicațiilor majore este de 30%. Perioada de incubație durează între 7 și18 zile. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale încurajează părinții să evite colectivele de copii și să se adreseze la medic dacă copiii au fost în contact o persoană bolnavă, transmite IPN.

Rujeola prezintă o stare febrilă cu erupții, însoțită de tuse, rinită sau conjunctivită. Urmările acestei maladii sunt foarte grave și pot duce la sechele pe viață sau chiar deces. Singura metodă de protejare împotriva rujeolei este vaccinarea. Nu există tratament specific împotriva rujeolei. Odată ce persoana este infectată, tratamentul este doar simptomatic.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale recomandă părinților să verifice la medicul de familie sau asistentul medical dacă copilul a fost vaccinat conform calendarului de vaccinare și, dacă nu, să o facă urgent. Familiile sunt îndemnate să fie vigilente în cazul călătoriilor în țările vecine, în special în țările în care situația epidemică prin rujeola continuă să rămână nefavorabilă și să informeze școala sau grădinița referitor la statutul de imunizare a copilului.

În Republica Moldova, de la începutul anului și până la data de 16 august anul curent, au fost înregistrate 64 de cazuri confirmate de rujeolă, alte 45 sunt suspecte și sunt sub investigarea de laborator. Cazurile au fost importate din Ucraina și România, cu transmitere ulterioară în țară.

În România pe parcursul anilor 2017-2018 (până pe 9 august) s-au înregistrat în total 14,9 mii de bolnavi prin rujeolă, dintre care 59 de decese. În Ucraina pe parcursul anului curent au fost înregistrați 28,8 mii de bolnavi prin rujeolă, dintre care 13 bolnavi au decedat. Cele mai afectate regiuni sunt: Lvov, Transcarpată, Ivano-Francovsc, Odesa, Vinița, Kiev.