Un copil de 4 ani a murit, iar altul de 7 ani a ajuns la reanimare după ce s-au intoxicat, potrivit medicilor, cu insecticide pe care le-au găsit în locuinţă, însă expertiza finală va arăta ce exact au ingerat micuţii. Cazul a avut loc în raionul Hânceşti.
Purtătorul de cuvânt de la Institutul Mamei şi Copilului, Doru Dendiu, a declarat pentru IPN că familia a cerut ajutorul medicilor la 12 ore după primele simptome, timp în care copiii au vomitat. Fata de 4 ani a ajuns la spital în stare de comă, deficienţă poliorganică, practic rinichii şi ficatul nu mai funcţionau. La scurt timp, micuţa s-a stins. Verişorul ei, de 7 ani, expus la aceeaşi sursă de intoxicaţie, dar probabil în cantităţi mai mici, este internat la reanimare, în stare stabilă, viaţa lui fiind în afara oricărui pericol.
Adulţii sunt îndemnaţi să apeleze la ajutorul medical imediat ce au o bănuială că micuţul a ingerat ceva, să nu aştepte apariţia primelor simptome. Practica arată că prima jumătate oră poate fi decisivă pentru salvarea vieţii copilului, în special când e vorba de copiii mici. Părinţii trebuie să ia măsuri imediat ce observă ceva suspect sau găsesc urme în cavitatea bucală a copilului.
În cazul intoxicaţiilor la copii de vârstă fragedă, aceştia vor fi urgent transportaţi la spital. În alte cazuri, poate fi consultat în prealabil specialistul de la Serviciul TOXAPEL – 022.555.220. Acest serviciu acordă asistenţă medicală telefonică părinţilor şi cadrelor medicale privind primul ajutor în cazul intoxicaţiilor la copii.
Specialiştii le cer adulţilor ca insecticidele, detergenţii, combustibilul, vopselile şi alte substanţe nocive să fie dosite în dulapuri, amplasate cât mai sus sau încuiate, ca să nu poată fi găsite de copii.
Mai multe informaţii despre cum poate fi protejat copilul pot fi găsite pe site-ul www.parinti.md, şi urmărind acţiunile desfăşurate în campaniile de informare pentru prevenirea accidentelor cu implicarea copiilor din cadrul proiectului REPEMOL (Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova). Proiectul REPEMOL este finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) şi implementat de Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate.