logo

Un copil a fost găsit inconştient cu capul prins în jaluzelele de la fereastră


https://www.ipn.md/ro/un-copil-a-fost-gasit-inconstient-cu-capul-prins-in-7967_1021883.html

Un caz grav de accidentare casnică a avut loc într-o familie din oraşul Sângerei. Un copil de un an şi jumătate a fost internat în secţia reanimare după ce şi-a prins capul în jaluzelele de la fereastră. Părinţii l-au găsit inconştient şi au solicitat de urgenţă echipajul SMURD care l-a transportat la Spitalul clinic municipal din Bălţi.

Medicul-chirurg Alexandru Brânza a declarat pentru IPN că micuţul a suferit asfixie mecanică şi a fost internat în secţia reanimare. După acordarea tratamentului de urgenţă, a fost transferat în secţia chirurgie, iar starea lui se îmbunătăţeşte. Medicul spune că, dacă micuţul nu era depistat imediat, consecinţele puteau fi fatale. În experienţa sa au mai existat cazuri similare. Medicul susţine că adulţii nu trebuie să scape din vizor micuţii nici pentru o clipă, pentru că la această vârstă ei sunt extrem de curioşi, dar nu sesizează pericolul la care se expun.

Adulţii trebuie să „scaneze” locuinţa de pericole, înlăturând din casă obiectele care pot cădea peste copil, se pot sparge la cădere sau cu care copilul se poate tăia sau înţepa. La fel, accesul copiilor la geamuri şi la balcon trebuie restricţionat. Este indicat ca toate obiectele grele să fie fixate, pentru că au existat cazuri în care copiii şi-au pierdut viaţa după ce peste ei a căzut plita de gătit, dulapul sau televizorul. Potrivit specialiştilor, este de datoria fiecărui părinte să-i asigure copilului o casă fără pericole.

Conform datelor Ministerului Sănătăţii, traumele şi otrăvirile sunt una dintre cauzele principale de deces în rândul copiilor până la 5 ani. În 2014, 43 de copii de această vârstă au murit din cauza traumatismelor, otrăvirilor şi arsurilor. De 6 ani, Proiectul REPEMOL (Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova), în colaborare cu autorităţile, atenţionează părinţii despre măsurile de prevenire a accidentelor casnice la copiii de până la 5 ani în cadrul campaniei „O casă fără pericole pentru copilul tău”. Informaţii despre cum poate fi protejat copilul în diferite situaţii pot fi găsite şi pe site-ul www.parinti.md.