Un copil de 3 ani din localitatea Truşeni, municipiul Chişinău, a fost internat în Secţia de reanimare chirurgicală de la Institutul Mamei şi Copilului, după ce, din spusele mamei, a ingerat 6 pastile pentru prevenirea trombozei venoase, prescrise bunicii. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Doru Dendiu, a declarat pentru IPN că medicii au avut suspiciuni că fetiţa a luat şi medicamente psihotrope, fapt confirmat după aprofundarea discuţiilor cu mama.
Copilul a fost internat aseară, 7 iulie, cu dereglări motorii şi vorbire deficitară. Starea fetiţei înregistrează în prezent o dinamică pozitivă. Copilul vorbeşte, înghite, se joacă, dar se mai atestă dereglări motorii uşoare. Mama fetei le-a spus medicilor că micuţa era acasă cu bunica şi că totul s-a întâmplat într-un moment de neatenţie.
Pentru a preveni astfel de cazuri, este indicat ca adulţii să supravegheze permanent copiii, pentru că de multe ori un moment de neatenţie le poate pune viaţa în pericol. O atenţie specială trebuie acordată dacă cineva dintre membrii familiei ia medicamente. Preparatele nu trebuie lăsate pe noptiere, pe masă sau alt loc accesibil pentru copii. Pastilele sunt foarte atractive pentru copii, fiind de diferite culori şi semănând cu dulciurile. De aceea, acestea trebuie dosite, iar cel mai bine este să fie păstrate în magazii încuiate sau în locuri inaccesibile pentru micuţi.
Mai multe informaţii despre cum poate fi protejat copilul pot fi găsite pe site-ul www.parinti.md, şi urmărind acţiunile desfăşurate în campaniile de informare pentru prevenirea accidentelor cu implicarea copiilor din cadrul proiectului REPEMOL (Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova). Proiectul REPEMOL este finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) şi implementat de Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate.