logo

Un contingent al Armatei Naționale a fost detașat în misiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo


https://www.ipn.md/ro/un-contingent-al-armatei-nationale-a-fost-detasat-in-7967_1094593.html

Cel de-al 18-lea contingent al Armatei Naționale a fost detașat în misiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo. Este vorba despre 41 de militari care vor contribui la menținerea păcii din regiune alături de camarazi din 26 de state cooperante, transmite IPN.

Militarii moldoveni sunt dislocați în bază militară italiană. Lorenzo Tomassoni, ambasadorul Republicii Italiene la Chișinău, a menționat în cadrul ceremoniei oficiale că fiecare plecare a forțelor moldovenești către puncte de menținere a păcii rămâne a fi unul dintre cele mai importante momente la nivel instituțional. E la mai spus că o țară neutră nu este o țară demilitarizată.

„Contribuția Moldovei la menținerea păcii și securității internaționale este de o importanță extraordinară la scară globală. Chiar la hotarul Moldovei se desfășoară un oribil război de agresiune. Dacă ostilitățile ar fi reluate în Kosovo sau Liban, fie în alte zone regionale, riscul de domino, respectiv, de declanșare a unui al treilea război mondial ar fi iminent”, a menționat Lorenzo Tomassoni.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Kent D. Logsdon, a declarat că experiența pe care o vor obține militarii moldoveni în Kosovo va fi  valoroasă, având în vedere că pacea și stabilitatea în regiune este amenințată.

„Această detașare marchează cel de-al 18-lea contingent KFOR al Republicii Moldova în Kosovo, într-un moment în care efortul de menținere a păcii din Balcani este esențial. Efectivul Republicii Moldova este pregătit să se alăture celor peste 3000 de militari din cele 26 de țări care au militari în Kosovo. Contribuția la securitatea regională este o datorie nobilă”, a declarat Kent D. Logsdon.

Ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, și-a exprimat încrederea că militarii moldoveni își vor reprezenta țara cu demnitate în această misiune. „Din rapoartele primite cunosc faptul că ați avut o instruire foarte complicată, ați dat dovadă de profesionalism, ați trecut toate testele și sunteți apți pentru îndeplinirea misiunii. Sunt sigur că acest contingent, la fel ca și cele care au participat până acum în astfel de misiuni, va îndeplini cu succes această misiune. Republica Moldova devine un contribuitor la pacea și securitatea mondială”, a declarat ministrul apărării.

Andrei Cotilevschi, comandatul contingentului Armatei Naționale, a declarat că soldații moldoveni vor fi ambasadorii păcii, iar drapelul țării va fi purtat cu cinste și onoare. „Pentru noi, cei 41 de militari selectați, este o onoare și o responsabilitate să prezentăm Armata Națională și Republica Moldova în misiunea din Kosovo, acolo unde peste 20 de națiuni contribuie la menținerea păcii din regiune. Testările pe care le-am avut cu camarazii mei în țară și peste hotare au fost foarte riguroase, astfel încât cei mai buni specialiști au fost selectați. Cunoaștem riscurile misiunii și putem să acționăm și să fim inter-operabili cu celelalte țări”.

Operațiunea de menținere a păcii din Kosovo a urmat operațiunii de pacificare a NATO lansate în 1999. Republica Moldova a detașat primul contingent de pacificatori ai Armatei Naționale în Kosovo la 8 martie 2014. Fiecare contingent își desfășoară misiunea pe o durată de 6 luni.