Un consilier municipal cere demiterea Guvernului
https://www.ipn.md/ro/un-consilier-municipal-cere-demiterea-guvernului-7967_972558.html
Mai mulţi consilieri municipali din opoziţie se declară nemulţumiţi de activitatea SA „Termocom” şi de felul în care s-a implicat Guvernul în rezolvarea problemei căldurii. Consilierul fracţiunii umaniste, Oazu Nantoi, a propus aleşilor locali din Chişinău să înainteze Parlamentului o cerere de demitere a Guvernului, transmite Info-Prim Neo.
Oazu Nantoi a făcut propunerea într-o interpelare la începutul şedinţei extraordinare a Consiliului municipal Chişinău (CMC) de joi, 13 noiembrie. Acesta însă nu a cerut includerea acesteia pe ordinea de zi, pentru a fi dezbătută. Totodată, consilierul s-a arătat nemulţumit de prevederile memorandumului cu privire la deblocarea crizei termoenergetice, votat de CMC la 12 noiembrie. „Trebuie să vindem şi pantalonii de pe noi ca să ne achităm cu Termocom”, a declarat Nantoi.
În replică, preşedintele fracţiunii PCRM, Svetlana Popa a spus că învinuirile aduse Guvernului sunt nefondate, iar consilierul Nantoi „se preocupă numai de instituţii internaţionale şi apare numai la declaraţii”.
Preşedintele CMC, Eduard Muşuc, a declarat că memorandumul şi îndatorirea municipalităţii nu a fost o propunere a Guvernului. „Personal am venit cu propuneri în ceea ce priveşte conţinutul memorandumului şi personal am solicitat împrumutul de la executiv”, a spus sursa citată, menţionând că situaţia a fost deblocată de către CMC, prin votarea memorandumului, nu de Guvern.
Preşedintele fracţiunii PLDM, Alexandru Tănase, a menţionat că măsurile din memorandum sunt disproporţionate, documentul conţine multe obligaţii asumate de municipalitate şi foarte puţine angajamente din partea celorlalţi semnatari. „În plus, a declarat Tănase, Moldovagaz poate sista din nou livrarea gazelor naturale, dacă până la 21 noiembrie nu vindem 35 ha teren”, a subliniat alesul local.
Potrivit liderului fracţiunii umaniste, Oleg Onişcenco, Termocom reprezintă „o gaură neagră în care se varsă o treime din bugetul municipal, iar chişinăuienii au devenit ostatici ai ambiţiilor politice ale consilierilor”. Aceeaşi opinie a fost exprimată şi de către liderul fracţiunii PL, Corina Fusu, care a numit societatea pe acţiuni „un instrument de delapidare a banilor publici şi un nod care trebuie dezlegat”.
Potrivit consilierul Mişcării social-politice „Ravnopravie”, Valerii Climenco, vinovat de situaţie se face atât conducerea ţării, cât şi CMC.
Consilierul AMN, Oleg Cernei, a propus CMC să dezbată problema SA „Termocom” prin prisma procesului de insolvabilitate în care se află întreprinderea începând cu anul 2001. El a declarat că, deşi procesul poate dura cel mult 5 ani, Judecătoria Economică încă nu s-a pronunţat pe marginea cazului. Acesta a cerut Procuraturii şi Consiliului Superior al Magistraturii să investigheze situaţia. „Se tărăgănează intenţionat lucrurile şi am impresia că aici se ascunde mâţa. Antocel umblă cu mâţa în sac şi şantajează inclusiv Primăria”, a adăugat Oleg Cernei. Majoritatea consilierilor au votat împotriva includerii pe ordinea de zi a acestui subiect.
Memorandumul convenit între municipalitate, SA „Termocom”, SA „Moldovagaz” şi aprobat de către CMC la 12 noiembrie prevede aprobarea, până la 21 noiembrie, a unui tarif la termificare de 740 lei/Gcal. Din aceştia, populaţia urmează să achite 540 lei pentru o gigacalorie, restul fiind acoperiţi din bugetul municipal. Municipalitatea trebuie să achite datoriile de 148 mln lei pe care le are la moment faţă de Termocom şi alte 60 mln care se vor acumula până la sfârşitul anului. 70 mln dintre aceştia urmează să fie acordaţi de către Guvern sub formă de împrumut rambursabil până la sfârşitul anului. Restul banilor, a asigurat preşedintele CMC, Eduard Muşuc, vor fi acumulaţi din contul vânzării a 35 ha de pământ din proprietatea administraţiei locale. Memorandumul a fost votat de toate fracţiunile cu excepţia PLDM şi AMN. Oazu Nantoi nu a fost prezent la şedinţă.