logo

Un concert dedicat Festivalului Chinezesc al Primăverii a avut loc la Chișinău


https://www.ipn.md/ro/un-concert-dedicat-festivalului-chinezesc-al-primaverii-a-avut-7967_1095397.html

La Chișinău a avut loc spectacolul cultural consacrat Anului Nou Chinezesc, cunoscut și ca Festivalul Primăverii. Manifestarea a fost inaugurată cu dansul popular moldovenesc „hora” prezentat de profesorii și cursanții de la Institutul Confucius care activează în cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova (ULIM). Unii studenți și elevi din Moldova au fost premiați pentru implicarea activă în învățarea limbii și culturii chineze și care au obținut succese remarcabile în anul 2022, transmite IPN.

„Toți cei prezenți astăzi aici sunteți martori și promotori ai prieteniei și schimburilor dintre China și Moldova. Sper că toți prietenii moldoveni care iubesc limba și cultura chineză vor continua să învețe mai bine limba și vor deveni ambasadori de prietenie dintre țările noastre, care vor contribui la promovarea schimburilor și cooperării bilaterale și la aprofundarea prieteniei tradiționale chino-moldave. Ambasada Chinei în Moldova vă va oferi tot sprijinul posibil și va crea mai multe oportunități pentru promovarea schimburilor interumane între țările noastre”, a declarat Wang Lvxin, însărcinatul cu afaceri ad-interim al Ambasadei Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, în cadrul evenimentului.

Wang Lvxin a precizat că Moldova și China sunt buni prieteni și parteneri de încredere. În ultimii 31 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale, țările și-au consolidat încrederea politică reciprocă și au aprofundat cooperarea în diverse domenii. De la înființarea sa în 2009, Institutul Confucius din cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova a instruit în total peste 100 000 de studenți moldoveni care iubesc limba și cultura chineză și a devenit o punte de promovare a înțelegerii și a prieteniei între cele două popoare, acest fapt fiind o realizare importantă a schimburilor și cooperării bilaterale în domeniul interuman, a menționat oficialul.

Valentina Ciumacenco, prorectorul pentru Relații Internaționale al Universității Libere Internaționale din Moldova, a afirmat că concertul dedicat Festivalului Chinezesc al Primăverii organizat după o pauză de trei ani, a oferit „prilejul fericit de a constata cu satisfacție bunele relații de prietenie și colaborare stabilite odată cu inființarea Institutului Confucius în anul 2009 în cadrul ULIM”. Institutul Confucius s-a extins pe teritoriul Republicii Moldova, astăzi având 11 centre de predare a limbii și culturii chineze, a spus ea.

Prorectorul a remarcat că activitatea prodigioasă a Institutului Confucius din cadrul ULIM a fost recunoscută la cel mai înalt nivel de autoritățile chineze, fiindu-i conferit premiul de excelență. Toate aplauzele și succesele pe care le-a înregistrat Institutul Confucius le merită echipa Institutului în frunte cu actualul director, Wang Yifeng. „Avem deja mai mult de un deceniu de când instituția noastră colaborează frumos cu instituții de top din China și ne bucurăm de acest ritm constant în dezvoltare și pe această cale reiterăm angajamentul nostru de a dezvolta aceste relații de dialog și coeziunea academică în continuare”, a conchis Valentina Ciumacenco.

Sărbătoarea Primăverii la chinezi are o istorie de circa 4000 de ani. Activitățile desfășurate în această perioadă sunt menite să aducă noroc și prosperitate.