logo

Un centru de zi pentru copii de la 4 luni până la 3 ani a fost deschis la Chișinău


https://www.ipn.md/ro/un-centru-de-zi-pentru-copii-de-la-4-7967_1098027.html

Un centru de zi pentru îngrijirea copiilor cu vârsta de la patru luni până la trei ani a fost deschis pe strada Cuza Vodă, 29/4 din capitală. Minorii din familii care se află în situații de risc vor primi gratuit alimentație adaptată vârstei și cerințelor individuale, precum și vor beneficia de activități educaționale. Pentru a facilita accesul părinților și copiilor la acest serviciu social este asigurat și un abonament gratuit pentru călătoriile cu transportul public, transmite IPN.

Angela Cutasevici, viceprimar al Chișinăului, a afirmat că  este un serviciu foarte solicitat și extrem de necesar atât pentru copii, dar mai ales pentru părinții acestora, care vor să se integreze în câmpul muncii, părinți solitari sau aflați în dificultate. Părinții vor avea posibilitatea să aducă minorii și să-i lase într-un spațiu sigur, prietenos și incluziv. Dacă acest serviciul își va arăta impactul așteptat din partea comunității, centre de acest fel vor fi deschise și în alte sectoare ale capitalei. Viceprimarul a explicat că nu este un serviciu din componenta educației. Accentul este pus preponderent pe componenta socială. „Doi ani în urmă, în municipiul Chișinău nu am avut foarte bine dezvoltată componenta de prevenire a separării copiilor de familie, nu erau foarte bine dezvoltate serviciile de prevenire a situațiilor de risc, dar astăzi, cu suportul UNICEF, avem mai multe servicii pe care le-am dezvoltat, le-am consolidat și chiar le-am creat noiˮ, a spus Angela Cutasevici.

Viceprimarul a adăugat că până acum în cadrul centrului a lucrat o singură grupă, de azi vor fi cinci. La fiecare grupă sunt câte trei angajați: un lucrător medical/asistenta medicală, dădaca și educatorul. Familiile care au nevoie de acest suport sau sunt în dificultate trebuie să se adreseze la Direcțiile de protecție a drepturilor copilului de sector cu o cerere și pachetul de documente solicitat. Comisia examinează actele și evaluează situația de risc, nivelul de bunăstare a familiei și se ia o decizie privind referirea acelui copil sau a mai multor copii din familii pentru acest serviciu, a precizat Angela Cutasevici.

Reprezentanta de țară UNICEF în Republica Moldova, Maha Damaj, a spus că UNICEF a inițiat un parteneriat cu autoritățile locale pentru a investi în consolidarea serviciilor de protecție a copilului, inclusiv prin sprijinirea serviciilor sociale cum este acest centru de zi. Este un centru model, unde sunt oferite mai multe servicii destinate familiilor și copiilor în situații de risc, riscuri care trebuie atenuate, fiindcă, dacă nu sunt atenuate, acestea pot duce la separare, la abuz și alte consecințe negative. „Noi cu toții cunoaștem că familiile se confruntă uneori cu probleme de diferită natură, precum cele financiare, sociale. Întotdeauna aceste probleme afectează și copii. Aceste servicii vor permite familiilor să rămână integrate și vor permite părinților să fie cei mai buni părinți posibili pentru copiii lorˮ, a afirmat Maha Damaj.

Șefa Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului, Tatiana Oboroc, a precizat că la acest centru activează specialiști bine pregătiți profesional. Copiii beneficiază de asistență psihologică. Specialiștii contribuie la dezvoltarea emoțională și fizică a acestor copii, creându-le anumite deprinderi de viață, cum ar fi autoservire, igiena personală.

Centrul este deschis în intervalul orar 07:00 – 19:00, astfel încât să fie accesibil și util pentru familiile ocupate.