Copiii separați de părinți, cei în situații de risc, vor avea acces la servicii specializate la Centrul de plasament temporar „Încredere” inaugurat în Taraclia. Minorii vor ajunge aici în baza deciziei Direcției raionale asistență socială și protecție a familiei (DASPF), până când se va stabili o formă permanentă de protecție socială, transmite IPN.
Centrul de plasament temporar pentru copiii separați de părinți „Încredere” este unul dintre cele 40 de servicii sociale dezvoltate în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune” finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis. Centrul are o capacitate de 25 de locuri. Copiii vor avea parte, pe lângă locul de cazare, de siguranță și hrană, dar și de asistența permanentă a unui psiholog, pedagog și asistent medical. Ei vor fi înmatriculați la școală sau grădiniță, vor fi ajutați să însușească programa școlară, să-și formeze abilități de viață independentă și vor primi consiliere și reabilitare psihosocială.
Consiliul raional Taraclia a finanțat o parte din lucrările de reparație, a procurat echipamentul și va gestiona Centrul în continuare. „Acest serviciu este absolut necesar, el ne va permite să ajutăm mulți copii din raionul nostru, de aceea îl vom finanța în continuare. Consiliul Raional Taraclia a alocat 1,2 milioane de lei pentru lucrările de reparație și amenajare”, a precizat Lazari Dermenji, vicepreședintele raionului Taraclia.
Potrivit Galinei Filipova, șefa DASPF Taraclia, crizele sociale prin care trecem au afectat mai multe familii din grupul de risc, care se confruntă cu dificultăți financiare și sociale. În consecință suferă copiii. Serviciile Centrului de plasament vor îmbunătăți esențial calitatea vieții copiilor separați de părinți.
„Este esențial ca sistemul de protecție socială să intervină în ajutorul copiilor în situații de risc cât mai curând. Pentru aceasta, este necesar ca autoritățile și societatea civilă să aibă la dispoziție un inventar cât mai larg de instrumente de suport. Fundația Soros Moldova sprijină, alături de Uniunea Europeană, crearea serviciilor corespunzătoare destinate copiilor în diferite regiuni ale țării. În acest fel, noi contribuim la protecția și reabilitarea copiilor și familiilor care se află în dificultate”, a spus Diana Teacă, specialistă evaluare și monitorizare în cadrul Fundației Soros Moldova.
„Pentru Delegația Uniunii Europene cooperarea cu societatea civilă este foarte importantă, în special cu organizațiile care prestează servicii sociale. Crizele prin care am trecut – pandemică, energetică și criza războiului, au făcut multe persoane vulnerabile, iar copiii vulnerabili au nevoie de susținere în mod deosebit. Aici, la Centru, 25 de copii vor beneficia de asistență. Au fost create condiții pentru plasamentul lor, dar greul abia începe, deoarece serviciul urmează a fi prestat calitativ și într-o manieră multidisciplinară”, a declarat Victoria Neaga, manageră de proiecte la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.