logo

Un avocat moldovean afirmă că a fost reţinut ilegal de către forţele de securitate ruse


https://www.ipn.md/ro/un-avocat-moldovean-afirma-ca-a-fost-retinut-ilegal-de-catre-fortele-de-securita-7965_1011026.html

Avocatul moldovean Veaceslav Ţurcan, preşedinte al reprezentanţei organizaţiei nonguvernamentale internaţionale „Human Rights Embassy” (Ambasada Drepturilor Omului), anunţă că a fost deţinut şi deportat ilegal din Federaţia Rusă de către Serviciul Federal de Securitate (FSB), cu aplicarea interdicţiei de intrare pe teritoriul ţării pentru o perioadă de 4 ani şi jumătate.

Veaceslav Ţurcan a comunicat, într-o conferinţă de presă la IPN, că a fost reţinut pe aeroportul Domodedovo din Moscova, de unde intenţiona să ajungă în oraşul Velikii Novgorod, pentru a participa în calitate de moderator la o conferinţă internaţională pentru avocaţi practicieni şi jurişti din 5 state ale CSI.

Potrivit avocatului, grănicerii ruşi i-au luat paşaportul, i-au comunicat că are interdicţia FSB de intra pe teritoriul Rusiei până la 16 octombrie 2018, apoi l-au condus într-o cameră de detenţie din incinta aeroportului, unde a fost deţinut în condiţii inumane şi degradante timp de mai bine 12 ore.

Veaceslav Ţurcan a precizat că în încăperea respectivă, cu o suprafaţa de cel mult 20 de metri pătrăţi, erau deţinute în jur de 60 de persoane de diferite naţionalităţi, în condiţii insalubre, cu un singur veceu, fără aerisire, iar la dispoziţie le-a fost pus un singur pahar pentru a bea apă.

Avocatul moldovean a enumerat mai multe încălcări crase ale drepturilor omului comise de către grănicerii de la Domodedovo, printre care şi faptul că unei femei i-a fost luat pruncul de 2 luni şi nu i s-a permis să-l vadă pe parcursul reţinerii, iar un cetăţean al Siriei, care solicitase azil politic în Rusia, se află în camera respectivă din octombrie 2013.

Veaceslav Turcan a declarat că nu i s-a spus motivul aplicării interdicţiei de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse. Avocatul a înaintat deja un demers în acest sens, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Chişinău.