Avocatul Vitalie Ţaulean cere să fie pornită urmărirea penală pe numele magistratului Serghei Ciobanu de la Judecătoria Militară. Potrivit lui, judecătorul agresează şi intimidează participanţii la proces. În pofida mai multor sesizări adresate de părţile vătămate Consiliului Superior al Magistraturii, avocatul a concluzionat că CSM tolerează şi muşamalizează infracţiunile săvârşite de magistrat.
În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, Vitalie Ţaulean a declarat că acest judecător i-a aplicat opt sancţiuni judiciare pentru a-l intimida. În plus, avocatul susţine că tot acest magistrat a emis titluri executorii prin care a fost aplicat sechestru pe toate bunurile pe care le deţine. Avocatul afirmă că i-a fost înaintată, de asemenea, interdicţia de a părăsi ţara, dar şi de a-şi perfecta acte străine. „În situaţia în care un avocat este intimidat prin asemenea metode de către un judecător şi nu există niciun mecanism prin care să fie oprită această activitate infracţională, ce pot face în situaţia respectivă cetăţenii de rând?”, a menţionat Vitalie Ţaulean.
Totodată, apărarea a menţionat că judecătorul Serghei Ciobanu a adoptat 15 încheieri protocolare ilegale pe diferite dosare. „Plângerile care au fost înaintate în acest sens la Consiliul Superior al Magistraturii nu au fost luate în consideraţie. Deci, au fost respinse ca neîntemeiate”, a afirmat Vitalie Ţaulean. Potrivit lui, legislaţia prevede răspundere penală pentru adoptarea cu bună ştiinţă a încheierilor cu caracter ilegal.
De asemenea, avocatul a declarat că toate activităţile ilegale înfăptuite de judecător au fost prezentate Consiliului Superior al Magistraturii, însă instituţia nu a reacţionat în niciun fel. „Plângerile care au fost depuse împotriva acestuia sunt pe 50 de pagini la CSM. 14 plângeri au fost depuse în privinţa ilegalităţilor care le comite acesta şi Consiliul nu reacţionează”, a menţionat Vitalie Ţaulean.
Avocatul Lucia Maier, care a apărat partea vătămată într-un proces de judecată, examinat de magistratul Ciobanu, a declarat că este dificil să aperi un client în condiţiile în care nu ai acces la procesele verbale şi când nu se respectă timpul avocatului în proces. „Clienta mea, parte vătămată în dosar, a fost invitată în şedinţă de judecată abia după 11 luni. Prin aceasta i-au fost încălcate dreptul la apărare, accesul liber la justiţie”, a menţionat Lucia Maier.
Totodată, avocaţii au menţionat că există şi alte cazuri de abuz săvârşite de către judecătorul Serghei Ciobanu printre care se numără şi faptul că magistratul îi obligă pe militari să efectueze lucrări de reparaţie a automobilului personal.