Un avocat acuză deputaţii de eschivare de la aplicarea corectă a Constituţiei
https://www.ipn.md/ro/un-avocat-acuza-deputatii-de-eschivare-de-la-aplicarea-corecta-a-constitutiei-7965_968431.html
Avocatul Veaceslav Ţurcan, cel care a solicitat Parlamentului iniţierea procedurii de demitere a preşedintelui R. Moldova pentru imixtiuni în înfăptuirea justiţiei, acuză deputaţii că se eschivează să examineze acest subiect, transmite Info-Prim Neo.
Veaceslav Ţurcan a solicitat la sfârşitul anului trecut în plenul Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) emiterea unei încheieri interlocutorii în adresa legislativului pentru iniţierea procedurii de demitere a şefului statului, Vladimir Voronin. Avocatul comunica presei la 27 decembrie 2007 că pe parcursul examinării unei cauze penale, la care participa în calitate apărător, judecătorul i-a spus în repetate rânduri, în prezenţa mai multor persoane din sala de judecată, că dosarul se află la controlul preşedintelui RM şi că este chemat sistematic să raporteze despre mersul examinării cauzei penale.
Întrucât CSJ a refuzat emiterea încheierii interlocutorii, la 4 ianuarie curent Veaceslav Ţurcan a adresat petiţii în adresa preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu, fracţiunilor parlamentare şi deputaţilor neafiliaţi, cu expunerea detaliată a tuturor momentelor pe faptul imixtiunii preşedintelui RM.
Petiţia a fost transmisă spre examinare Comisiei Parlamentare pentru numiri şi imunităţi. Ulterior avocatul susţine că fost informat că de la deputaţi nu au parvenit careva propuneri de demitere a preşedintelui iar, potrivit legislaţiei în vigoare, şeful statului poate fi demis din funcţia ocupată prin votul a 2/3 din deputaţii aleşi. De asemenea, Veaceslav Ţurcan spune că i s-a comunicat că în ce priveşte afirmaţiile judecătorului despre imixtiunea şefului statului în înfăptuirea justiţiei, cu acest caz urmează să se ocupe Consiliul Superior al Magistraturii.
„În asemenea circumstanţe, cercul s-a închis. Realitatea e de aşa natură, că Consiliul Superior al Magistraturii a examinat deja o petiţie analogică pe marginea aceluiaşi caz şi examinarea s-a soldat cu nimic, decât cu anexarea materialelor la dosarul penal. Este dificil să-ţi imaginezi o altă reacţie de această dată”, menţionează Veaceslav Ţurcan.
Potrivit avocatului, transmiterea petiţiei spre examinare în aceeaşi instanţă poate fi calificată drept eschivare a Parlamentului de la aplicarea corectă a Constituţiei Republicii Moldova şi a legislaţiei naţionale şi nedorinţa de a se ocupa de acest caz de încălcare a legislaţiei naţionale de către şeful statului.
„Ne miră nu atât inacţiunea partidului de guvernământ, cât inacţiunea opoziţiei, care nu a reacţionat în nici un fel la cele întâmplate, şi se pare că nici nu are de gând să controleze legalitatea acţiunilor şefului statului, cum ar fi, de fapt, firesc să procedeze într-un stat democratic şi de drept, în conformitate cu legislaţia în vigoare”, subliniază sursa citată.
Învinuirile de imixtiuni în înfăptuirea justiţiei în adresa şefului statului au fost formulate de Veaceslav Ţurcan după procesul de urmărire penală pe cauza unui client al său, fost colaborator de poliţie, bănuit de omor la comandă. Avocatul acuză că au fost comise multiple încălcări ale legislaţiei şi că există probe care demonstrează că bănuitul a fost adus în ţară din Ucraina fără a fi respectată procedura de extrădare şi că a fost supus torturii la comisariatul de poliţie. Cauza penală a fost reexaminată de 3 ori de către Curtea de Apel Chişinău şi de 3 ori de către CSJ . La 1 martie 2007, inculpatul a fost achitat şi eliberat din închisoare după 4 ani de detenţie.