La un an de implementare a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, conducerea de la Chişinău declară că sunt şi reuşite, şi restanţe, unele argumentate de instabilitatea politică, iar altele fără nicio scuză. Premierul Valeriu Streleţ şi ministrul de externe, Natalia Gherman, în cadrul unei conferinţe de presă, au făcut totalurile primului an de implementare a acordului, menţionând că, în pofida instabilităţii şi provocărilor care au avut loc, ţara a reuşit să facă paşi importanţi în realizarea documentului, transmite IPN.
Premierul Valeriu Streleţ a declarat că, în condiţiile instabilităţii politice, a alegerilor şi a negocierilor interminabile, s-a deviat de la Planul de Acţiuni iniţial privind implementarea Acordului de Asociere. Din aceste considerente, s-a recurs la actualizarea documentului, care este în deplină concordanţă cu Agenda europeană adoptată împreună cu partenerii de la Bruxelles.
Premierul a recunoscut unele carenţe şi întârzieri în adoptarea unor modificări legislative, în combaterea corupţiei, reformarea justiţiei şi asigurarea stabilităţii financiar-bancare. Dar există şi realizări. Astfel, timp de un an a crescut volumul de comerţ dintre Moldova şi UE. Exportul de struguri de masă pe pieţele europene s-a majorat de 5 ori, cel de prune – de 8 ori, iar cel de mere – de 3 ori. Totodată, a fost gestionat foarte bine regimul de liberă circulaţie în UE şi nu există atenţionări la acest capitol.
Natalia Gherman a subliniat că a fost preluat modelul estonian de implementare şi raportare a Acordului de Asociere. Acesta este un mecanism util pentru societatea civilă, care poate veni cu propuneri vizavi de modul cum se implementează acordul.
Ministrul a subliniat că în acest an Moldova în premieră a început să participe la misiunile de gestionare a crizelor sub conducerea UE. Au fost lansate negocierile privind procedurile de securitate şi schimbul de informaţii clasificate între Moldova şi statele UE. Moldova început să beneficieze de consiliere la rang înalt, UE detaşând consilieri la instituţiile din Moldova în domeniul de securitate şi apărare. În ceea ce priveşte justiţia şi afacerile interne, ministrul a menţionat drept reuşite adoptarea Legii cu privire la finanţarea partidelor şi campaniilor electorale, aprobarea Legii privind medierea, dar şi a Legii cu privire la procuratură, în primă lectură.
Autorităţile au în viitorul apropiat priorităţi ca adoptarea în lectură finală a Legii cu privire la procuratură, amendarea Legii cu privire la testarea integrităţii, consolidarea Centrului Naţional Anticorupţie, investigarea cazurilor de corupţie la nivel înalt, identificarea posibilităţilor ca şi populaţia din stânga Nistrului să beneficieze de prevederile Acordului de Asociere. Oficialii au subliniat că scopul strategic al ţării rămâne integrarea europeană.