Ultimul deţinut din grupul Ilaşcu a fost pus în libertate în dimineaţa zilei de luni
https://www.ipn.md/ro/ultimul-detinut-din-grupul-ilascu-a-fost-pus-in-libertate-7965_965012.html
Ultimul deţinut din grupul Ilaşcu, Tudor Petrov-Popa, a fost pus în libertate, luni dimineaţă, 4 iunie, în jurul orei 10.00, de autorităţile transnistrene, dupa ispăţirea a 15 ani de închisoare. El a fost întâmpinat de rude şi prieteni. Popa a declarat că prima vizita a sa va fi la rude.
Tudor Petrov-Popa a fost eliberat fără incidente, comparativ cu eliberarea fostului său coleg de detenţie Andrei Invanţoc, care, sâmbătă, a fost bătut de miliţiile transnistrene, chiar sub ochii unor oficiali ai Guvernului de la Chişinău, care nu au intervenit. Ulterior, el a fost îmbrâncit cu forţa într-o maşină condusă de reprezentanţii Ministerului de Interne a R. Moldova, care l-au transportat la Chişinău, la apartamentul de refugiu a soţiei sale. Deşi o ambulanţă i-a acordat ajutor la domiciliu, nesuportând durerile, Andrei Ivanţoc s-a adresat pentru asistenţă la Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic Medicină de Urgenţă, care a constatat „comoţie cerebrală, contuzie a ţesuturilor moi ale feţei, capului şi corpului, excoriaţii multiple ale corpului”.
Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova a lansat un comunicat de presă în care îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu procedura de eliberare după 15 ani de detenţie ilegală, procedură în care reprezentanţii regimului auto-proclamat la Tiraspol a admis faţă de Andrei Ivanţoc tratament degradant şi inuman, violându-i grav drepturile lui constituţionale şi procedură, la care au asistat tacit reprezentanţii autorităţilor constituţionale ale R. Moldova şi a OSCE. CHDOM cere examinarea imparţială şi independentă a acestui caz şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de cele întâmplate cu compensarea echitabilă a victimei.
Andrei Ivantoc şi Tudor Petrov-Popa sunt ultimii dintre cei patru membri ai „grupului Ilaşcu” arestaţi în timpul conflictului armat de pe Nistru şi condamnaţi de aşa-zisa curte supremă a autoproclamatei republici nistrene la 15 ani de închisoare, „pentru atacuri teroriste, săvârşite în perioada conflictului armat”.