logo

Ultima zi a expoziției care spune povestea înființării Mișcării sociale „Solidaritatea”


https://www.ipn.md/ro/ultima-zi-a-expozitiei-care-spune-povestea-infiintarii-miscarii-sociale-solidari-7967_1083989.html

Republica Moldova face parte din țările prioritare ale proiectelor de solidarizare inițiate de către Polonia, iar cuvântul „solidaritate” este și o stare de spirit care are în continuare o influență asupra evenimentelor de astăzi, a declarat ambasadorul Poloniei la Chișinău, Bartłomiej Zdaniuk, în contextul ultimei zile a expoziției de documente „Cea de-a 40-a aniversare a revoluției Solidaritatea”, transmite IPN.



Marea mișcare socială „Solidaritatea”, la conducerea căreia s-a aflat Lech Wałęsa, a ajutat oamenii să se organizeze și să-și exprime dorințele. Potrivit ambasadorului, expoziția vorbește despre evenimentele care s-au petrecut acum 41 de ani. „Momentul culminant poate a fost pe data de 31 august 1980, când s-a semnat acordurile cu puterea comunistă și pe baza acestor acorduri a fost înregistrată legal activitatea sindicatului, care a existat timp de un an și jumătate. Și de atunci a pornit un val care niciodată nu s-a stins. Desigur că de atunci au fost diferite schimbări în Polonia și în alte state din Europa Centrală și de Est. Sunt convins că independența Republicii Moldova, pe care urmează să o marcăm în mod festiv în zilele următoare, tot cumva este datorată faptului a ceea ce s-a întâmplat în Polonia”, a remarcat Excelența sa.

Expoziția este pregătită în versiunea de  limba română de către Institutul Polonez din București. Aceasta transmite povestea înființării „Solidarității” și a influenței acesteia asupra sorții Europei Centrale și de Est.



„Marea mișcare populară, a sindicatului „Solidaritatea” a fost una fără apartenență politică. A fost mișcarea de rezistență în fața unei dictaturi, care a luptat pentru drepturile omului și pentru păstrarea identității poporului. Institutul Polonez de la București a mai colaborat și la alte proiecte culturale cu specialiștii din Moldova pentru a promova această libertate pe care noi am învățat-o din propria noastră istorie”, a declarat directorul Institutului Polonez din București Natalia Mosor, pentru IPN.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău. „Istoria Poloniei a fost vulnerabilă din mai multe timpuri, secole. Și este foarte important ca tânăra generație, nu numai din Polonia, dar și din alte țări, inclusiv din Moldova, să cunoască unele momente dramatice din istoria Poloniei. Dramatice, dar totodată și foarte importante, deoarece odată cu organizarea sistemului din Polonia, s-a schimbat în principiu istoria Europei”, a declarat Eugen Sava, istoric.



Datorită determinării a mii de oameni, în 1989, Polonia a devenit prima țară a așa-numitului bloc estic, în care, ca urmare a discuțiilor de la „Masa rotundă”, s-a ajuns la un acord care, în iunie 1989, a determinat organizarea de alegeri parlamentare parțial libere și prăbușirea sistemului comunist. Alte țări au urmat calea Poloniei.

Expoziția a putut fi urmărită pe gardul Muzeului National de Istorie a Moldovei, astăzi fiind ultima zi.