logo

Ultima ședință a Parlamentului va avea loc vineri


https://www.ipn.md/ro/ultima-sedinta-a-parlamentului-va-avea-loc-vineri-7965_1045884.html

Deputații din actuala legislatură urmează să se întrunească vineri, 14 decembrie, în ultima ședință a Parlamentului. În plenul legislativului urmează să fie prezent și cabinetul de miniștri, în frunte cu premierul Pavel Filip, care va prezenta un raport de activitate, transmite IPN.

După ședința Biroului permanent, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că pe agenda legislativului mai sunt câteva subiecte, iar odată cu ședința de vineri se va încheia actuala sesiune. „Vom reveni ulterior, la începutul lunii februarie, în sesiunea de primăvară, mai ales dacă vor fi urgențe. Luând în considerare că va fi și plină campanie electorală, vom încerca să nu ne regăsim în plenul Parlamentului prea des în campanie electorală pentru a nu folosi Parlamentul ca platformă pentru dezbateri și lupte politice”, a declarat Andrian Candu.

Solicitat să comenteze anunțul Partidului Socialiștilor și al Partidului Comuniștilor de a boicota referendumul, care se va desfășura concomitent cu alegerile parlamentare, șeful legislativului a spus că decizia PCRM era așteptată, pentru că se cunoaște care este poziția liderilor acestei formațiuni, care nu erau de acord cu subiectul și nici cu plebiscitul. „Știți vorba ceea – dacă bomboana nu-i a mea, atunci nici nu-mi mai place. Un joc de copii și de emoții, dar este decizia partidului să se comporte cum consideră”, a mai spus Candu.

Referitor la propunerea PDM de elaborare a unui cod de conduită pentru partide, în condițiile în care legislația electorală deja reglementează activitatea partidelor în campania electorală, președintele Parlamentului a declarat că există o practică internațională care sugerează existența unui cod de conduită pentru concurenții electorali în procesul electoral.

Cât ține de declarațiile anterioare privind o posibilă demitere a președintelui, care a fost suspendat de cinci ori, Andrian Candu a spus că Direcția juridică a Parlamentului a pregătit o notă informativă adresată Comisiei juridice, numiri și imunități referitor la procedurile existente. „Paharul se umple și nu doar de răbdare politică”, a spus președintele legislativului. Însă, se apropie un proces electoral, alegerile parlamentare, iar procedura de demitere a șefului statului presupune organizarea unui referendum, care nu poate avea loc odată cu scrutinul parlamentar.