logo

UE vrea să demonstreze posibilitatea de reformare prin exemplul Moldovei, expert german


https://www.ipn.md/ro/ue-vrea-sa-demonstreze-posibilitatea-de-reformare-prin-exemplul-moldovei-7978_1012829.html

Republica Moldova prezintă interes pentru Uniunea Europeană, deoarece prin exemplul acesteia se încearcă a se demonstra că este posibilă reformarea unui stat. Despre aceasta a vorbit Eckart Stratenschulte, directorul Academiei Europene din Berlin, la dezbaterile publice cu tema „Zona de liber schimb aprofundat şi cuprinzător: importanţă, angajamente şi perspective de dezvoltare pentru Republica Moldova” finanţată de Fundaţia Hanns Seidel şi implementată de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, transmite IPN.

Profesorul german a menţionat că Uniunea Europeană s-a creat cu obiectivul de a nu mai admite un război precum cele 2 mondiale de secolul trecut. Scopul iniţial nu a fost unul de cooperare economică, ci mai degrabă economiei i s-a oferit rolul de instrument în atingerea scopului principal.

Eckart Stratenschulte a menţionat că Parteneriatul Estic nu a fost unul de succes în fiecare caz – nu s-a reuşit implicarea Belarusului, Azerbaidjan nu s-a arătat interesat de politicile UE, Armenia – sub presiunea externă din partea Rusiei – a refuzat să continue apropierea de UE. Cât ţine de Ucraina, situaţia este incertă din cauza problemelor din acest stat. Acum UE contează doar pe succesele Moldovei şi Georgiei.

Directorul Academiei Europene din Berlin a precizat că prin anexarea Crimeii Rusia a divizat din nou Europa şi acum UE se întreabă ce va alege Republica Moldova. Expertul a subliniat că Uniunea Europeană nu are comportamentul Rusiei şi nu va decide să boicoteze vinul moldovenesc, dacă, de exemplu, cineva din Moldova se va expune urât la adresa lui Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene. De asemenea, Eckart Stratenschulte, a adăugat că UE oferă stabilitate şi respectarea statului de drept.

Klaus Fiesinger, şeful Secţiei pentru Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est, Caucaz şi Asia Centrală din cadrul Institutului pentru Relaţii şi Cooperare Internaţională al Fundaţiei Hanns Seidel, a spus că Serbia negociază acum aderarea la UE, iar oficialii europeni speră ca prin integrarea acestui stat să se evita izbucnirea unui nou conflict cu regiunea Cosovo. Acest principiu este atribuit şi în cazul Republicii Moldova cu regiunea transnistreană. Klaus Fiesinger a remarcat că Fundaţia Hanns Seidel este o organizaţie care ajută procesele de transformare, acum Moldova, fiind în faţa unui drum lung spre schimbare, va fi susţinută pe această cale de fundaţie.

Daniel Seiberling, şeful Reprezentanţei Fundaţiei Hanns Seidel în România şi Republica Moldova, a spus că în timpul vizitei sale la Chişinău a înţeles cât de importantă este pentru ţară asocierea la UE. De asemenea, este importantă apropierea de valorile europene în situaţia regională actuală.