logo

UE va urmări îndeaproape formarea Guvernului de la Chișinău, Federica Mogherini


https://www.ipn.md/ro/ue-va-urmari-indeaproape-formarea-guvernului-de-la-chisinau-federica-mogherini-7965_1047706.html

Uniunea Europeană va urmări îndeaproape formarea noului Guvern de la Chișinău și programul pe care acest executiv îl va pune în aplicare. Declarația aparține înaltului reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, și a fost făcută după reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles, transmite IPN.

Șefa diplomației UE a declarat, luni, că nu va comenta situația politică de după alegerile din Republica Moldova, dar Uniunea Europeană va monitoriza cu vigilență situația statului de drept și în special implementarea Acordului de Asociere.

„Nu ține de noi să intrăm în discuții despre coaliții și formarea Guvernului, dar ține de noi să rămânem vigilenți asupra situației respectării statului de drept și în primul rând asupra implementării agendei Acordului de Asociere cu Republica Moldova. Este un partener-cheie pentru noi în cadrul Parteneriatului Estic și așteptăm cu nerăbdare sărbătorirea aniversării a zece ani cu partenerii noștri estici, aici, în luna mai”, a declarat Mogherini, citată de agerpres.ro.

În timpul reuniunii CAE, prezidată de înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, miniștrii de externe europeni au avut un schimb de opinii despre perspectivele politice ale angajamentului UE cu Republica Moldova, în urma recentelor alegeri parlamentare din această țară, desfășurate la 24 februarie.

După alegerile parlamentare din 24 februarie, Partidul Socialiștilor a obținut 35 de mandate de deputat, Partidul Democrat a obținut 30 de mandate, Blocul electoral ACUM a câștigat 26 de mandate, iar Partidul Șor – șapte. De asemenea, în legislativ au acces trei candidați independenți. PDM a lansat invitații la discuții în vederea constituirii unei majorități pentru reprezentanții Blocului ACUM, însă aceștia au refuzat. Ulterior, democrații au lansat o invitație repetată, care de asemenea a fost respinsă. Blocul ACUM a respins și invitația PSRM de a purta discuții.