logo

UE va continua să susţină Moldova indiferent de cine va fi la guvernare, Pirkka Tapiola


https://www.ipn.md/ro/ue-va-continua-sa-sustina-moldova-indiferent-de-cine-va-7965_1015977.html

Uniunea Europeană va continua să coopereze şi să sprijine Republica Moldova, indiferent de rezultatul alegerilor din 30 noiembrie 2014 şi de cine va ajunge la guvernare. Declaraţia a fost făcută de şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, ambasadorul Pirkka Tapiola, în cadrul dezbaterii publice din 16 noiembrie cu tema „Cultura politică în contextul polarizării opţiunilor politice în Moldova. Opţiunea pro-europeană: schimbarea ca şansă şi remedii contra fricii de schimbare”, organizată de Agenţia IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

Diplomatul a subliniat că pentru UE contează actul de guvernare în sine şi nu guvernanţii. „Şansele opţiunii europene în Republica Moldova ţin de reforme, consolidarea democraţiei şi de mişcarea înainte. Noi nu ne uităm la cine va fi la putere, dar la ce se va întâmpla, iar asta trebuie să fie un proces de reforme interne pe care suntem dispuşi să-l sprijinim şi vom continua să-l sprijinim”, a declarat Pirkka Tapiola.

„De multe ori sunt întrebat pe cine voi sprijini în alegeri şi eu am un singur răspuns: voi sprijini cetăţenii Republicii Moldova şi dreptul lor de a-şi face liberi alegerea la urnele de vot. Şi am văzut că în regiune, poate încă nu la fel de mult în această ţară, dar în regiune oamenii cer o societate guvernată de jos în sus şi cer responsabilizarea liderilor, astfel încât eu voi fi ultimul care să pună la îndoială maturitatea cetăţenilor. Aştept cu nerăbdare să cooperez cu oricine va fi ales de către cetăţenii Republicii Moldova să-i servească şi accentuez: să-i servească, nu să-i conducă”, a declarat şeful Delegaţiei UE în Moldova.

„Uniunea Europeană nu este Uniunea Sovietică, nu e ceva care are o capitală coercitivă care le spune celorlalte părţi ale Uniunii ce să facă, care să le pedepsească dacă nu ascultă. Este, în schimb, o Uniune care lucrează asupra reformelor cu partenerii săi, îi ajută, îi sprijină şi încearcă să le transfere bune practici”, a explicat diplomatul.

La dezbaterea din 16 octombrie au mai participat Igor Boţan, expert permanent al proiectului, director executiv al Agenţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), şi Anatol Ţăranu, director al Institutului de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon”. Această dezbatere este a 34-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenţia IPN desfăşoară acest ciclu deja al treilea an cu susţinerea Fundaţiei Hanns Seidel şi în colaborare cu Radio Moldova.