logo

UE susţine dezvoltarea economică a zonelor rurale din Moldova


https://www.ipn.md/ro/ue-sustine-dezvoltarea-economica-a-zonelor-rurale-din-moldova-7966_1017360.html

Uniunea Europeană continuă să susţină dezvoltarea economică a zonelor rurale din Moldova. UE a transferat 13,16 milioane de euro în contul trezoreriei Guvernului Republica Moldova, tranşa de plată în cadrul Programului de Suport Bugetar „Stimularea Economică în Zonele Rurale” (PSB ESRA), transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Delegaţiei UE.

Plata a fost transferată urmare unei evaluări aprofundate de către responsabilii serviciilor Uniunii Europene a condiţiilor pentru eliberare a tranşelor. Rata de realizare a indicatorilor tehnici şi financiari reprezintă 94% din valoarea maximă a tranşei variabile în valoare de 14 milioane de euro.

Într-o conferinţă de presă, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a menţionat că acest transfer demonstrează clar că un parteneriat constructiv şi eficient între Uniunea Europeană şi Guvernul Republicii Moldova are un impact real asupra condiţiilor de muncă şi de viaţă a cetăţenilor din zonele rurale ale ţării. Aceasta va duce la crearea afacerilor mici şi mijlocii noi, generarea locurilor de muncă bine plătite şi îmbunătăţirea performanţei în afaceri a fermelor şi întreprinderilor agricole într-o economie globalizată.

În perioada 2010-2014, suportul financiar total al UE pentru programul PSB ESRA a constituit 72 milioane de euro. Obiectivele principale ale programului sunt elaborarea politicilor economice mai bune la nivel de ţară şi sector, creşterea activităţilor de afaceri în zonele rurale şi o mai bună transparenţă, responsabilitate şi eficienţă în sistemele de Management Financiar Public (MFP) din ţară.

Printre realizările majore ale Guvernului Republicii Moldova în cadrul activităţilor PSB ESRA 2013 sunt incluse peste 450 de zile de instruiri livrate angajaţilor câtorva ministere, peste 280 de întreprinderi noi rurale create de tinerii antreprenori prin intermediul Programului Naţional de Abilitare Economică a Tinerilor, peste 75 de împrumuturi garantate oferite afacerilor rurale prin intermediul Schemei de Garantare a Împrumuturilor a Organizaţiei pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii etc.