La nivelul Uniunii Europene există o anumită doză de îngrijorare cu privire la direcţia pe care a luat-o Moldova în ultima vreme. Eşecul în a forma rapid un nou guvern cu toate partidele din fosta alianţă de guvernare ar putea pune sub semnul întrebării posibilitatea Moldovei de a iniţia acordurile cu UE la Vilnius în această toamnă. Declaraţii în acest sens a făcut europarlamentarul liberal britanic Graham Watson, raportor al Parlamentului European în dosarul acordului de asociere dintre UE şi Republica Moldova, într-un interviu pentru radio „Europa Liberă”, citat de IPN.
„Nu ar trebui să fie atât de dificil să reunim iarăşi partidele din fosta alianţă într-un nou guvern sub conducerea unui nou prim-ministru. Nu ar trebui să fie greu să se revină la parcursul de reforme începute de guvernul precedent. Însă, cu cât incertitudinea se prelungeşte, cu atât va fi mai lungă bătălia dintre foşti aliaţi şi va fi mai dificil să credem că se va ajunge la iniţierea acordurilor la Vilnius”, a spus europarlamentarul.
Potrivit lui Graham Watson, UE a acordat Moldovei sume importante de bani, prin intermediul unor finanţări şi granturi, ca un fel de stimulent pentru ca ţara să se alăture UE. „Asistăm la un joc de putere aici, nimeni nu neagă asta. Dar, la urma urmei, poporul moldovean este cel care va decide în ce direcţie se mişcă ţara. Dacă sunt convinşi că revoluţia din 2009 a fost una corectă, atunci trebuie să arate asta. Dacă nu, mi-e teamă că viitorul arată sumbru pentru Moldova”, a spus europarlamentarul.
Graham Watson recomandă partidelor care au format înainte alianţa de guvernământ să accepte diferenţele dintre ele, deoarece nu au prietenit niciodată, însă în trecut au reuşit să lucreze împreună pentru binele ţării. „Este nevoie să faceţi asta din nou, şi nu doar până la Summitul de la Vilnius, ci până la finalul acestui mandat parlamentar”, a adăugat europarlamentarul.
Graham Watson crede că există încă şanse ca Moldova să semneze acordul cu UE şi speră ca ţara să nu fie lăsată deoparte din cadrul Parteneriatului Estic.