logo

UE oferă asistenţă pentru crearea serviciilor de suport şi educaţie în Moldova


https://www.ipn.md/ro/ue-ofera-asistenta-pentru-crearea-serviciilor-de-suport-si-educatie-7967_1025884.html

Un proiect finanţat de Uniunea Europeană va facilita accesul în primii ani de viaţă ai copiilor cu necesităţi speciale la serviciile comunitare de suport şi educaţie. Proiectul va fi desfăşurat în perioada anilor 2016-2018, în cinci raioane ale ţării. La evenimentul de lansare a fost semnat Memorandumul de Înţelegere privind sprijinul pentru implementarea proiectului dintre Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi Asociaţia Obştească „Parteneriate pentru fiecare copil” (PPFC), transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al asociaţiei obşteşti, obiectivul general al acestui proiect este de a asigura accesul copiilor cu necesităţi speciale, cu vârsta cuprinsă între 0-7 ani, şi familiilor acestora, la programe de suport. Programele vor fi orientate spre consolidarea capacităţilor părinţilor, profesioniştilor, şi oferirea acestei categorii de copii a celor mai bune oportunităţi pentru dezvoltarea în primii ani de viaţă a potenţialului de care dispun.

Elena Cernei, viceministrul educaţiei, a menţionat că prin acest proiect se încearcă o dată în plus de a susţine un segment foarte important şi sensibil al educaţiei, dar şi al societăţii în general, precum educaţia incluzivă şi, în mod special, copii cu necesităţi educaţionale speciale”.

Ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Stela Grigoraş, a afirmat autorităţile conştientizează tot mai mult cât de important este sprijinul în primii ani de viaţă ai copilului pentru a-i asigura un start sigur şi sănătos. „Pentru aceasta familia trebuie să aibă suportul necesar la momentul potrivit, prin asigurarea accesului ei la servicii ce ţin de dezvoltarea abilităţilor parentale, de suport în creşterea copilului cu necesităţi speciale, atât din partea profesioniştilor, cât şi a comunităţii”, a spus oficialul.

În luarea sa de cuvânt, Wicher Slagter, însărcinat cu afaceri la Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova, a spus că drepturile copilului este un domeniu important în relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Iată de ce UE susţine programe de asigurare a drepturilor copiilor care rămân una din categoriile cele mai vulnerabile în Moldova.

Daniela Mămăligă, directorul PPFC, şi-a exprimat speranţa că odată cu finalizarea acestui proiect familiile din Republica Moldova cu copii cu necesităţi speciale, cu vârsta 0-7 ani, vor fi susţinute de actorii şi instituţiile relevante şi vor avea acces la servicii de educaţie de calitate şi de suport.

Programele de suport şi educaţie care vor fi dezvoltate în cadrul proiectului sunt „Terapia prin muzică sau Meloterapia” – program de comunicare prin muzică; „Portage” – serviciu de asistenţă şi suport în educaţie la domiciliu, pentru familiile cu copii cu necesităţi speciale; „Mellow Parenting” – terapie de curs pentru consolidarea abilităţilor părinteşti şi fortificarea relaţiei dintre părinţi şi copii bazată pe teoria ataşamentului. În cadrul acestui proiect va fi dezvoltat, la nivel naţional, programul de comunicare „Makaton”, care implică folosirea semnelor şi a simbolurilor pentru a ajuta oamenii să comunice. Acesta va fi integrat ca instrument de lucru pentru toţi actorii implicaţi în procesul educaţional cu copiii care au probleme în vorbire şi comunicare.

Proiectul finanaţat de UE are o valoare totală de 680 de mii de euro.