logo

UE oferă 60 de milioane de euro pentru gestionarea impactului creșterii tarifelor la gaze


https://www.ipn.md/ro/ue-ofera-60-de-milioane-de-euro-pentru-gestionarea-7966_1086549.html

Reprezentanții Uniunii Europene și ai Republicii Moldova au semnat, la Bruxelles, acordul de finanțare în valoare de 60 de milioane de euro. Programul de suport bugetar completează pachetul Uniunii Europene de redresare economică pentru Republica Moldova în valoare de până la 600 de milioane euro, care urmează a fi implementat în următorii trei ani, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Afacerilor Externe și al Integrării Europene. Cele 60 de milioane de euro vin în sprijinul Planului național de acțiuni privind criza energetică, pentru a atenua impactul socio-economic ca urmare a creșterii preturilor la gazele naturale, transmite IPN.

„Am muncit în ritm accelerat, alături de colegii din Guvern, pentru adoptarea Planului național de acțiuni referitor la criza energetică, proiect care are scopul de a atenua impactul socio-economic ca urmare a creșterii preturilor la gazele naturale, sporirea capacităților de a furniza servicii grupurilor vulnerabile – cu precădere servicii de bază pentru populație – și sprijinirea redresării socio-economice pe termen lung, a securității energetice și tranziției energetice în țara noastră”, a menționat ministrul Nicu Popescu în cadrul ceremoniei de semnare a documentului.

Oficialul a mai spus că ajutorul oferit de către Uniunea Europeană demonstrează că avem prieteni adevărați și o credibilitate internațională acordată Guvernului, care aduce beneficii concrete pentru cetățenii țării.

Documentul a fost semnat de Olivér Várhelyi, comisar european pentru vecinătate și extindere, și de viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu, în prezența președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, și a președintelui Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen,