logo

UE nu va oferi perspective de aderare statelor din Parteneriatul estic, experţi


https://www.ipn.md/ro/ue-nu-va-oferi-perspective-de-aderare-statelor-din-parteneriatul-7978_1020259.html

Uniunea Europeană nu va oferi la summitul de la Riga perspective pentru statele din Parteneriatul estic, inclusiv Republicii Moldova. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Orizont European” de la postul de televiziune „TVR Moldova”, transmite IPN.

Analistul politic Ion Ioniţă este de părerea că UE nu va oferi la summitul de la Riga pentru Ucraina, Georgia şi Moldova aceleaşi perspective ca şi pentru statele din Balcanii de Vest. Ioniţă a mai spus că societatea moldovenească este puternic divizată, iar UE nu poate să-i impună forţat parcursul european. „Popoarele trebuie să decidă singure unde să se ducă, dar nu să decidă cineva pentru ele”, a spus Ioniţă.

Angela Grămadă, preşedinte al Asociaţiei Experts for Security and Global Affairs, a spus că UE îşi va lua un repaos pentru a oferi timp acestor ţări să decidă la sigur încotro vor merge. „Până la urmă aceste ţări trebuie să decidă singure dacă e să se transforme structural sau să stagneze în continuare. Există un mare potenţial ca în Republica Moldova să se întâmple o transformare”, a declarat Grămadă.

Arcadie Barbarosie, director executiv al Institutului de Politici Publice de la Chişinău, susţine că Republica Moldova nu are acum nevoie de perspective de aderare, ci mai mult de un mesaj de încurajare. „Noi nu suntem gata nici de aderare, nici pentru statutul de ţară-candidat”, a opinat Barbăroşie.