logo

UE nu acordă bani pentru justiție din cauza schimbării atitudinii față de Moldova, opinie


https://www.ipn.md/ro/ue-nu-acorda-bani-pentru-justitie-din-cauza-schimbarii-atitudinii-fata-de-moldov-7965_1037566.html

Uniunea Europeană nu vrea să acorde bani pentru susținerea reformelor în sectorul justiției din cauza schimbării atitudinii față de Republica Moldova. Declarația a fost făcută de viceministrul justiției, Nicolae Eșanu, în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Viceministrul consideră că este greșit să se creadă că situația din justiție acum este fundamental diferită de situația care era în 2014, 2015 sau 2016. „Nu există o diferență fundamentală între acum și atunci când banii veneau. Problema era de atitudinea generală”, spune Nicolae Eșanu. Potrivit lui, schimbarea atitudinii UE este subiectivă și se bazează pe situația generală din societate. Ceea ce se ierta guvernelor anterioare nu se mai iartă acum, este de părere viceministrul justiției.

Nicolae Eșanu susține că cele mai mari restanțe, din cauza cărora UE nu mai acordă suport financiar Republicii Moldova, erau la pachetul de legi privind integritatea și Legea cu privire la Procuratură.

Ion Guzun, jurist al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, a afirmat că Uniunea Europeană a taxat Republica Moldova pentru lucruri care se întâmplă în sistemul judecătoresc, care, în fond, se închide tot mai mult. „Uniunea Europeană nu a dat 28 de milioane pentru că noi nu am fost elevi buni”, spune Ion Guzun.

Uniunea Europeană a anunțat pe 11 octombrie că nu va mai transfera fonduri pentru bugetul de stat al Republicii Moldova pentru a susține reformele în sectorul justiției pentru că  autoritățile de la Chișinău  au arătat un angajament insuficient pentru a implementa reforme în sectorul justiției în anii 2014 și 2015. Cu alocarea insuficientă a fondurilor și a personalului, reformele necesare nu au fost implementate. Ca rezultat, progresul înregistrat nu a fost suficient. Acest lucru înseamnă că autoritățile din Republica Moldova nu au îndeplinit condițiile UE pentru a primi un ultim transfer financiar în cadrul programului de reforme al sectorul justiției, în valoare de 28 de milioane de euro. Această sumă nu va fi transferată în bugetul de stat al Republicii Moldova, ci va rămâne la UE.