Misiunea Uniunii Europene, formată din reprezentanții Serviciului European de Acțiune Externă și ai Comisiei Europene, și-a început activitatea de identificare a domeniilor prioritare, care vor fi incluse în noul Plan Indicativ Multianual 2021-2027 al UE pentru Republica Moldova, transmite IPN.
În cadrul unei conferințe video, prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, ministrul afacerilor externe și integrării europene, a confirmat că Republica Moldova sprijină cele cinci domenii prezentate de Comisia Europeană în comunicarea UE privind politica Parteneriatului Estic post-2020. Este vorba despre reziliența economică, supremația legii și securitate, mediul înconjurător, transformarea digitală, societate inclusivă. Acestea urmează a fi adoptate oficial de viitorul Summit al Parteneriatul Estic din anul curent.
Aureliu Ciocoi a punctat că viitorul cadru va trebui să îmbine necesitățile urgente aferente redresării economiei și priorități de dezvoltare de lungă durată. Printre direcțiile importante de implementare au fost discutate asemenea domenii precum: statul de drept, reziliența economică, eficiență energetică și securitate, agricultură, educație, sănătatea, gestionarea deșeurilor și alte domenii prioritare.
Pe parcursul săptămânii curente, vor avea loc consultări cu mai multe instituții naționale, printre care Ministerul Finanțelor, în calitatea sa de autoritate națională de coordonare a asistenței externe. De asemenea, este vorba despre Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Ministerul Justiției, Curtea de Conturi și Biroul politici pentru reintegrare.
Noul Program Indicativ Multianual reprezintă documentul de programare, care va reflecta asistența financiară prevăzută pentru Republica Moldova și prioritățile sectoriale, ce vor fi susținute pentru următorii șapte ani.
MAEIE precizează într-un comunicat de presă că Uniunea Europeană este unul dintre principalii donatori în Republica Moldova, asistența financiară bilaterală acordată țării fiind furnizată în mai multe forme, inclusiv suport bugetar, asistență financiară și tehnică, oferită inclusiv prin proiecte de tip TAIEX, TWINNING, SIGMA, Misiuni de Consiliere la Nivel Înalt – programul EUHLPAM, proiecte de consultanță sau schimb de experiență etc.