logo

UE e determinată să creasca asistența macrofinanciară pentru Moldova la 295 mln euro, premier danez


https://www.ipn.md/ro/danemarca-va-spori-asistenta-macrofinanciara-pentru-moldova-la-suma-7965_1094946.html

Danemarca, împreună cu partenerii, este determinată să sporească asistența macrofinanciară a Uniunii Europene  pentru Republica Moldova la suma de 295 de milioane de euro. Moldova este un partener și un prieten important al Danemarcii, a declarat prim-ministrul Regatului Danemarcei, Mette Frederiksen, la Chișinău, la un briefing de presă comun cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, transmite IPN.



„Înainte de a veni încoace, ieri am vizitat Ucraina și am văzut cu ochii proprii distrugerile cauzate de războiul ilegal și de atacurile brutale ale Rusiei împotriva infrastructurii civile a Ucrainei, ceea ce afectează evident și țara Dvs. Consecințele, în primul rând asupra prețului gazelor și energiei electrice, sunt evidente și reprezintă o mare provocare pentru Dvs., dar și penru noi toți. Noi, în cadrul Uniunii Europene, lucrăm mult pentru a ușuara această povară și noi categoric suntem determinați să sporim această asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova la suma de 295 de milioane de euro”, a declarat Mette Frederiksen.

Prim-ministrul  Regatului Danemarcei a remarcat că, în pofida dificultăților cu care s-a ciocnit Republica Moldova, aceasta a deschis brațele pentru refugiații ucraineni. Danemarca a reiterat angajamentul pe termen lung pentru Republica Moldova în această situație dificilă. „Noi am discutat, de asemenea, despre tranziția verde și cred că avem mai multe sectoare unde am putea conlucra foarte strâns”, a afirmat oficialul.

„Sprijinul pentru partenerii noștri niciodată nu a fost mai important. Este vorba de susținerea bilaterală de la țară la țară, dar și în cadrul Uniunii Europene. Noi ne dorim să consolidăm o prietenie și un parteneriat și mai puternic dintre țările noastre. Noi înțelegem că este o sarcină pentru întregul continent să facem fața la aceste provocări”, a adăugat Mette Frederiksen.



Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a menționat că, în ciuda greutăților, Moldova continuă să meargă pe calea consolidării democrației. Anul trecut Moldova a fost apreciată în raportul global privind starea democrației ca un punct luminos pe harta Europei și a urcat cu 49 de poziții, pe locul 40 în lume, în clasamentul libertății presei. „Moldova luptă acum pentru a-și apăra pacea, democrația și libertatea, pentru consolidarea instituțiilor și îmbunătățirea condițiilor de trai ale populației, dar un stat democratic nu poate rezista de sine stătător în regiunea noastră dominată de război și de interesele Rusiei. Putem supraviețui aici ca o țară democratică doar aderând la Uniunea Europeană”, a declarat Maia Sandu.

Președintele Republicii Moldova a remarcat susținerea anunțată în cadrul Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova și și-a exprimat speranța că Republica Moldova va relua cooperarea cu Agenția daneză pentru dezvoltare internațională (DANIDA), iar Moldova și Danemarca își vor intensifica cooperare bilaterală în diverse domenii. „Am vrea să cooperăm în domeniul energiei regenerabile. Criza energetică prin care trecem acum ne-a determinat să punem accent pe independența energetică a țării, în special pe resursele regenerabile sau verzi”, a spus șefa statului.

Maia Sandu a menționat că anul acesta Republica Moldova va începe realizarea unui program național de gestionare a deșeurilor solide. De asemenea, a fost asumat un angajament ambițios de decarbonizare pentru următoarele decenii. „Dorim să cooperăm cu Danemarca în aceste sectoare. Suntem interesați de intensificarea schimburilor economice și creșterea investițiilor daneze în Republica Moldova. În Moldova activează în prezent 36 de companii cu capital danez, cu siguranță, acest număr poate să crească. Creșterea economică, comerțul, cooperarea între țări – asta aduce bunăstarea oamenilor”, a spus președintele.

„Suntem determinați să continuăm dezvoltarea Republicii Moldova și să oferim cetățenilor o viață mai bună, dar pentru dezvoltare e nevoie de pace. Ucraina trebuie să învingă în acest război existențial, iar comunitatea internațională trebuie să facă totul pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai repede. Pacea trebuie să revină în Europa”, a conchis Maia Sandu.

Șefa guvernului danez a făcut o scurtă oprire în Republica Moldova în cadrul vizitei sale în Ucraina.