logo

UE comentează evoluţiile recente din sectorul justiţiei din Moldova


https://www.ipn.md/ro/ue-comenteaza-evolutiile-recente-din-sectorul-justitiei-din-moldova-7965_1027596.html

Evoluţiile recente în domeniul justiţiei în Republica Moldova nu fac nimic pentru a risipi îngrijorarea exprimată de Consiliul Afacerilor Externe, privind lipsa de independenţă a sistemului judiciar şi a organelor de drept. Comentariul aparţine purtătorului de cuvânt al înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, transmite IPN.

Într-un comentariu oferit postului de radio Free Europe, despre recentele evoluţii în domeniul justiţiei în Republica Moldova, purtătorul de cuvânt a spus că Uniunea Europeană îndeamnă Moldova să implementeze recomandările Consiliului Europei, enunţate în 2010, cu privire la independenţa, eficacitatea şi responsabilităţile judecătorilor.

Printre aceste recomandări se numără şi faptul că „interpretarea legii, aprecierea faptelor sau cântărirea probelor efectuate de către judecători pentru a rezolva cazurile, nu ar trebui să dea naştere la răspunderea penală, cu excepţia cazurilor de rea intenţie”.

De asemenea, printre recomandările care ar trebui să fie implementate este şi punctul prin care se stabileşte că judecătorii nu trebuie să fie personal responsabili în cazul în care decizia lor este anulată sau modificată în recurs.

O altă recomandare ce ar trebui să fie implementată este şi că „interpretarea legii, evaluarea faptelor sau cântărirea probelor efectuate de către judecători pentru a rezolva cazurile, nu ar trebui să dea naştere la răspunderea civilă sau disciplinară, cu excepţia cazurilor de rea intenţie şi neglijenţă crasă.

Uniunea Europeană subliniază, de asemenea că, în conformitate cu recomandările Consiliului Europei, procedurile disciplinare trebuie să fie conduse în toate circumstanţele, de către o autoritate independentă sau o instanţă care oferă toate garanţiile unui proces echitabil.

UE este de părerea fermă că acest lucru se referă nu numai la faptul că orice decizie de a ridica sau a menţine imunitatea funcţională a unui judecător trebuie să fie motivată şi că motivarea trebuie să fie accesibilă publicului, dar, şi că judecătorului în cauză trebuie să-i fie oferit dreptul de a contesta decizia.