logo

UE are nevoie de un partener la Chişinău, europarlamentari


https://www.ipn.md/ro/ue-are-nevoie-de-un-partener-la-chisinau-europarlamentari-7965_1005502.html

Continuarea reformelor şi o guvernare pro-europeană este unica şansă de a semna Acordul de asociere şi liber schimb în toamna acestui an. Despre aceasta au declarat europarlamentarii de la Bruxelles, Jacek Protasiewicz şi Libor Roucek, aflaţi în vizită la Chişinău. De asemenea, oficialii au spus că dacă Moldova va rata şansa să semneze Acordul de Asociere, această oportunitate poate să fie pierdută pentru un termen foarte lung, transmite IPN.

Libor Roucek a spus că Uniunea Europeană este îngrijorată de situaţia politică din Republica Moldova. „Este nevoie de un Guvern. Mai sunt două zile jumătate până joi. Sperăm să fie votat”, a spus europarlamentarul.

Jacek Protasiewicz a subliniat că UE este deschisă pentru Moldova şi moldoveni. „Este nevoie de un partener la Chişinău, un Guvern care să fie devotat principiului integrării europene”, a menţionat oficialul european. Acesta a mai spus că Republica Moldova trebuie să revină la politica pro-europeană.

Europarlamentarii au venit la Chişinău duminică, 26 mai şi au plecat a doua zi. Scopul declarat al acestea au fost negocierile cu liderii Republicii Moldova cu privire la modul de depăşire a crizei politice actuale. În cadrul vizitei, europarlamentarii s-au întâlnit cu prim-ministrul interimar Iurie Leancă, dar şi cu alţi reprezentanţi ai fostei Alianţe pentru Integrare Europeană. La 27 mai, în negocierile dintre PLDM şi PDM privind constituirea majorităţii parlamentare şi formarea noului Guvern s-au împotmolit, conform mai multor experţi.