Uniunea Europeană alocă 8 milioane de euro sub formă de granturi pentru cofinanțarea a șapte programe de stat implementate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). Astăzi a fost semnat un contract de grant pentru proiectul UE pentru IMM. Proiectul se va axa pe susținerea localităților rurale. Despre aceasta a anunțat ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.
Dumitru Alaiba a afirmat că această finanțare va contribui la îmbunătățirea climatului investițional, integrarea mai ușoară a oamenilor pe piața muncii și crearea unui mediu de afaceri favorabil pentru întreprinderile mici și mijlocii. „Dezvoltarea IMM-urilor și orientarea lor spre export ar putea aduce rezultate bune într-un timp foarte scurt. Asta vorbim atât despre exporturi, cât și investiții și crearea locurilor de muncă bine plătite, inclusiv în zonele rurale. Totodată, trebuie să creăm un mediu de afaceri atractiv pentru antreprenori, iar cooperare cu Uniunea Europeană ne oferă multe posibilități de modernizare și dezvoltare economicăˮ, a spus ministrul.
Oficialul a menționat că Republica Moldova are nevoie de o creștere economică accelerată care o poate oferi anume sectorul întreprinderilor mici și mijlocii. „Sectorul IMM-urilor este inima unei economii sănătoase. Aici avem un potențial imens de creștere accelerată. Și această creștere noi încă nu am explorat-o. În aceste sens, Uniunea Europeană acordă o atenție deosebită dezvoltării și sprijinirii întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova prin asistență financiară, consultanță, instruire și facilitarea accesului la piețele europeneˮ, a notat Dumitru Alaiba.
Ministrul dezvoltării economice și digitalizării a mai spus că multitudinea de riscuri cu care astăzi se confruntă Republica Moldova va fi gestionată prin instrumente adecvate și prin intervenții punctuale acolo unde aceasta este necesar pentru a susține mediul de afaceri, dar aceasta este posibil doar în dialog cu antreprenorii, cu partenerii de dezvoltare.
Șeful Delegației UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a declarat că pentru UE este foarte important suportul oferit IMM-urilor. „Noul proiect va spori acoperirea IMM-urilor prin șapte programe naționale, ceea ce înseamnă că mai multe întreprinderi, și în special în zonele rurale și instituțiile conduse de femei, vor beneficia de granturi și servicii de consultanță. Noi suntem încrezători că acest nou pachet financiar al UE va avea un impact foarte mare asupra sectorului IMM-urilor în următorii trei ani, pentru că este complementat de alte inițiative bilaterale și care îi pune accentul pe transformarea verde și digitalăˮ, a declarat Janis Mazeiks.
Dumitru Pîntea, directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, a menționat că datorită semnării acestui contract mai mulți tineri, femei și în general mai multe afaceri vor avea acces la finanțare și vor fi susținute la diferite etape de activitate. Banii vor fi alocați pentru capitalizarea programului de retehnologizarea întreprinderilor mici și mijlocii, precum și către un nou program dedicat dezvoltării turismului rural care urmează să fie aprobat de către Guvern. „Resursele UE nu schimbă mecanismul de implementare a programelor menționate. Acestea vin să completeze resursele care au fost alocate de la bugetul de statˮ, a precizat directorul ODA.
Rezultatele preconizate ale proiectului „UE pentru IMM-uri” vizează sprijinirea a cel puțin 300 de întreprinderi în eforturile lor de a-și crea, dezvolta, extinde sau internaționaliza afacerile, dintre care 80% vor acoperi zonele rurale. Proiectul de asistență europeană va fi implementat de către ODA în perioada 2023-2026.