logo

UE ajută companiile de pe ambele maluri ale Nistrului cu instruiri în domeniul exportului


https://www.ipn.md/ro/ue-ajuta-companiile-de-pe-ambele-maluri-ale-nistrului-cu-7966_1032269.html

Producători cu posibilități de export, de pe ambele maluri ale Nistrului, vor fi consultați de către 20 de specialiști, care vor fi instruiți și certificați de către Institutul Britanic de Export. Formarea specialiștilor are loc în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova şi finanțat de Uniunea Europeană, transmite IPN.

Managerul programului, Andrei Darie, a declarat că, timp de cinci luni, audienții vor fi instruiți în domeniul tranzacțiilor comerțului internațional şi anume: proceduri vamale, regimuri de comerț internațional și instrumente de facilitare a comerțului, stabilite de Acordul de Asociere cu UE. După instruire, specialiștii certificați vor oferi consultanță în domeniul exportului pentru 15 companii de pe ambele maluri ale Nistrului. „Creșterea exportului asigură dezvoltarea mediului de afaceri, iar proiectul tinde să creeze o echipă de consultanță în export pentru a stimula companiile de pe ambele maluri ale Nistrului să exporte împreună, ca să poată asigura cerințele pieței ”, a spus Andrei Darie.

Directorul unei companii de consultanță din stânga Nistrului, Ina Polişciuc, a spus că are așteptări foarte mari pentru că se oferă o posibilitate reală de a ieși pe piața internațională. „Nu găsesc un epitet care ar descrie cât de importante sunt astfel de oportunități de formare. Este un program unicat la noi, în regiunea transnistreană”, a spus Ina Polişciuc.

Irina Balica, producătoare din dreapta Nistrului, a declarat că întreprinderea pe care o conduce este cointeresată să majoreze cantitatea de marfă exportată, iar interes prezintă atât piața UE, cât şi a altor state. „De la proiect aşteptăm provocări noi, cunoștințe noi în ceea ce ține de procedurile vamale, integrarea pe piaţă. Datorită UE avem posibilitatea să interacționăm cu specialiștii de la Institutul Britanic de Export şi este o oportunitate importantă pentru că, de obicei, asemenea cursuri sunt cu plată, însă Uniunea Europeană şi-a asumat acoperirea cheltuielilor pentru a instrui specialiștii din Moldova”, a spus producătoarea.

Activitățile de instruire și certificare vor fi asigurate de Institutul Britanic de Export. La nivel local, instruirile vor fi organizate AO Alternative Internaționale de Dezvoltare (Chișinău) și AO Sigma-expert (Bender).