logo

UE acordă Moldovei 90 de milioane de euro pentru reforma justiţiei


https://www.ipn.md/ro/ue-acorda-moldovei-90-de-milioane-de-euro-pentru-reforma-justitiei-7967_1005904.html

Uniunea Europeană acordă Republicii Moldova 90 de milioane de euro pentru sprijinul reformei justiţiei şi implementarea acordurilor bilaterale. Declaraţia a fost făcută  la Bruxelles, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută în comun de către prim-ministrul Iurie Leancă şi Comisarul european pentru extindere şi politică europeană de vecinătate, Stefan Fule, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, cei doi oficiali au semnat două documente – Acordul de finanţare privind Programul de Suport Bugetar în Domeniul Justiţiei (care prevede finanţări de 60 de milioane de euro) şi Programul suport pentru implementarea acordurilor curente şi noi între Uniunea Europeană şi Republica Moldova (30 de milioane de euro), reprezentând a doua fază a Programului Cuprinzător de Consolidare a Capacităţilor Instituţionale.

Stefan Fule a apreciat faptul că prima vizită a lui Iurie Leancă în calitatea sa de prim-ministru al Republicii Moldova a fost efectuată la Bruxelles. Oficialul şi-a exprimat convingerea că noua coaliţie de guvernare din Republica Moldova va reuşi să avanseze în realizarea obiectivelor propuse.

Prim-ministrul Iurie Leancă s-a întâlnit la Bruxelles şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Oficialul a salutat depăşirea crizei politice de la Chişinău şi formarea noului Guvern. În cadrul întrevederii au fost abordate cele mai importante subiecte de pe agenda moldo-comunitară, în particular calendarul evenimentelor care vor avea loc până şi după Summitul Parteneriatului Estic. Un subiect-cheie în cadrul discuţiilor l-a constituit parafarea Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, etapele ce urmează a fi parcurse până la intrarea în vigoare a acestuia, precum şi adoptarea Agendei de asociere. A fost convenită continuarea dialogului la nivel înalt cu scopul atingerii obiectivelor comune de apropiere a Republicii Moldova de UE.