logo

UE acordă încă 100 de milioane de euro pentru reconstrucția drumurilor din Moldova


https://www.ipn.md/ro/ue-acorda-inca-100-de-milioane-de-euro-pentru-7965_1094086.html

Banca Europeană de Investiții (BEI) și Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova au semnat un acord de majorare cu 100 de milioane de euro a împrumutului de 150 de milioane de euro, luat anterior pentru reabilitarea și modernizarea unor tronsoane de drumuri naționale, relatează IPN cu referință la un comunicat al BEI. Acestea sunt situate, în principal, pe rețeaua transeuropeană extinsă de transport (TEN-T) și pe căile de solidaritate care traversează Moldova spre granița cu UE.

Se preconizează reabilitarea a încă 42 km și construirea a aproximativ 7 km de șosele. Se are în vedere drumul național Hîncești–Leova–Cahul–Giurgiulești, unde se află portul cu o poziție strategică între Ucraina și Uniunea Europeană. Celălalt segment va fi un drum de ocolire a orașului Cimișlia pentru a muta traficul de tranzit mai departe de centrul orașului.

Împrumutul BEI este confluent obiectivelor Planului economic și de investiții al UE pentru Moldova în sectorul transporturilor, facilitarea comerțului și sprijinirea dezvoltării sectorului privat. Această finanțare este acoperită de garanția globală a Instrumentului de vecinătate, dezvoltare și cooperare internațională — Europa globală (NDICI — Europa globală).

Cu ocazia semnării înțelegerii, ministrul finanțelor al Republicii Moldova, Dumitru Budianschi, a declarat că drumurile naționale devin din ce în ce mai importante pentru dezvoltarea economică a țării și a regiunii în general. „Un sistem de transport care funcționează este esențial pentru creșterea economică. Îmbunătățirea infrastructurii rutiere a Moldovei și promovarea legăturilor economice regionale, îmbunătățind în același timp siguranța rutieră și salvând vieți, este o combinație câștigătoare. Guvernul apreciază cooperarea continuă cu BEI și această investiție oportună.”

La rândul său, vicepreședintele BEI Teresa Czerwińska, responsabilă de operațiunile cu Moldova, a declarat: „Pavăm, literalmente, drumurile Moldovei spre Uniunea Europeană. Extinderea și modernizarea rețelei rutiere din Moldova a devenit o prioritate și mai mare de la începutul războiului Rusiei în Ucraina, contribuind la „Benzile de solidaritate UE-Ucraina” și la „Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră”.

Ceremonia semnării a fost asistată de Alberto Carlei, Șeful Reprezentanței BEI pentru Moldova, și ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, care a declarat: „Semnarea acestui acord de investiții între banca UE — BEI — și Republica Moldova este dovada sprijinului nostru continuu pentru dezvoltarea economică a țării. Un exemplu recent este șoseaua care leagă Chișinăul de Ungheni la granița cu România. Ne bucurăm că beneficiarii asistenței noastre — oamenii din Moldova — deja pot beneficia de ea”.