logo

UE a oferit Republicii Moldova 7 milioane de euro pentru dezvoltarea regională


https://www.ipn.md/ro/ue-a-oferit-republicii-moldova-7-milioane-de-euro-pentru-7965_1004047.html

Uniunea Europeană a oferit Republicii Moldova 7 milioane de euro pentru Programul Pilot de Dezvoltare Regională. Acesta are ca obiectiv oferirea sprijinului în avansarea coeziunii economice, sociale şi teritoriale cu accent pe dezvoltarea politicilor, cadrului legislativ şi instituţional pentru o dezvoltare eficientă a regiunilor din Republica Moldova. Acordul de finanţare a fost semnat de către premierul în exerciţiu, Vlad Filat, şi şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel, transmite IPN.

Vlad Filat a menţionat, după semnarea acordului, că proiectul pilot vine să ajute Republica Moldova în avansarea agendei de dezvoltare regională. El este compus din două părţi. Prima componentă, cu finanţare de 2 milioane de euro, se referă la îmbunătăţirea statisticii regionale, iar a doua – la dezvoltarea planificării regionale şi elaborarea unei liste de proiecte investiţionale gata pentru finanţare. Aici este inclusă şi documentaţia tehnică, şi studiile de fezabilitatea. Această componentă va avea finanţare în valoare de 5 milioane de euro.

Prim-ministrul în exerciţiu a subliniat că prin intermediul acestui program se urmăreşte scopul de a obţine progrese în îmbunătăţirea statisticii regionale, care să fie aliniată la standardele Eurostat. Un alt rezultat scontat sunt planurile regionale detaliate care să acopere o serie de domenii tematice esenţiale pentru dezvoltarea regională: apă şi canalizare, managementul deşeurilor solide, drumuri locale de importanţă cheie şi drumuri regionale, infrastructură şi sprijin pentru antreprenori, eficienţă energetică în clădiri publice. Dirk Schuebel a menţionat că este un exemplu practic că Uniunea Europeană nu a îngheţat asistenţa oferită pentru Republica Moldova. „Toate părţile implicate în programul respectiv au recunoscut faptul că Republica Moldova a obţinut progrese semnificative în ceea ce priveşte lansarea procesului de dezvoltare regională, multe din principiile identificare în ghidurile acestuia fiind deja aplicate”, a subliniat şeful Delegaţiei UE la Chişinău. Dirk Schuebel a mai afirmat că Programul Pilot de Dezvoltare Regională a fost elaborat special pentru Republica Moldova şi că UE are speranţa că Republica Moldova va continua să obţină succes şi în acest domeniu.

Programul Pilot de Dezvoltare Regională vine ca urmare a Comunicatului UE din 2008 privind Parteneriatul Estic, în care se face referinţă la lansarea unui dialog politic regional de cooperare în vederea dezvoltării regionale după modelul politicii de coeziune a Uniunii Europene.