logo

UE a lansat un nou proiect twinning în domeniul infrastructurii calităţii


https://www.ipn.md/ro/ue-a-lansat-un-nou-proiect-twinning-in-domeniul-infrastructurii-calitatii-7966_1022944.html

Uniunea Europeană a lansat miercuri, 7 octombrie, un nou proiect twinning în domeniul infrastructurii calităţii, care prevede suport pentru Centrul Naţional de Acreditare MOLDAC. În cadrul proiectului se va oferi suport pentru realizarea recomandărilor Cooperării Europene pentru Acreditare (EA) în domeniul sistemului naţional de acreditare în vederea acceptării ulterioare a instituţiei ca semnatară a Acordului Multilateral de Recunoaştere (EA MLA), transmite IPN.

Ministerul Economiei precizează, într-un comunicat de presă, că proiectul va fi implementat pe parcursul a 6 luni, în colaborare cu Organismul Italian de Acreditare ACCREDIA, şi are un buget de circa 220 de mii de euro. Acesta include 3 evaluări a sistemului de management al MOLDAC, revizuirea şi îmbunătăţirea documentelor acestei instituţii, organizarea a 6 instruiri pentru personalul MOLDAC şi organismele de certificare. De asemenea, vor fi efectuate 3 vizite de studiu cu participarea evaluatorilor MOLDAC la organismele similare italiene.

În cadrul evenimentului, vicepremierul, ministrul economiei, Stephane Bride, şi-a exprimat gratitudinea Uniunii Europene pentru susţinerea constantă, în special pentru suportul acordat în domeniul infrastructurii calităţii în cadrul primului proiect twinning, desfăşurat în perioada 2013-2014.

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a apreciat rezultatele precedentului proiect, menţionând că mediul de afaceri poate valorifica oportunităţile pieţei europene doar ridicându-se la nivelul de competiţie al acestei pieţe. „Noi ajutăm Republica Moldova să joace pe un teren egal cu ceilalţi competitori pe piaţa UE, atenţia principal fiind pe asigurarea protecţiei consumatorilor”, a menţionat Pirkka Tapiola.

Ambasadorul Italiei la Chişinău, Enrico Nunziata, a spus că Organismul Italian de Acreditare ACCREDIA are experienţa internaţională necesară pentru a realiza toate obiectivele proiectului. „Suntem bucuroşi să ne împărtăşim experienţa în domeniul infrastructurii calităţii cu Republica Moldova, deoarece este un exerciţiu important pentru implementarea DCFTA şi promovarea exporturilor”, a afirmat diplomatul.

Proiectul Twinning este unul din principalele instrumente ale Uniunii Europene în susţinerea consolidării instituţionale. Acesta are ca scop să ajute ţările beneficiare să dezvolte instituţii publice moderne şi eficiente, prin asigurarea cadrului care permite instituţiilor publice şi organizaţiilor din ţările beneficiare să lucreze cu omologii lor din statele membre UE.