logo

UE a debursat 60 de milioane de euro pentru atenuarea crizei energetice din Moldova


https://www.ipn.md/ro/ue-a-debursat-60-de-milioane-de-euro-pentru-7966_1086686.html

Uniunea Europeană a debursat 60 de milioane de euro pentru a ajuta cetățenii Republicii Moldova să facă față creșterii prețurilor la gaze și pentru a consolida tranziția ecologică și securitatea energetică a Moldovei. Este vorba despre sprijinul acordat în contextul crizei energetice din această toamnă, ajutorul fiind anunțat de către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite IPN.

Programul UE va sprijini Republica Moldova să atenueze impactul socio-economic al creșterii prețurilor la gaze, în special asupra grupurilor vulnerabile. Acesta va consolida capacitatea generală a Guvernului de a furniza servicii adaptate acestor grupuri vulnerabile și servicii de bază pentru populație și va sprijini redresarea socio-economică pe termen lung, securitatea energetică și tranziția energetică a Republicii Moldova. Programul va sprijini măsuri de politici specifice pentru a reduce impactul creșterii costurilor energetice asupra cetățenilor, abordând în special povara energetică a celor mai vulnerabili, și va contribui la politicile de stimulare a creșterii economice.

Debursarea a fost efectuată după ce Moldova a înregistrat progrese rapide privind condițiile conexe, mai ales prin adoptarea unui plan ambițios și amplu de răspuns la criză. Acesta va fi pus în aplicare în anii următori în beneficiul tuturor cetățenilor. UE va continua să fie alături de Moldova și să sprijine țara în punerea în aplicare a planului. De asemenea, Moldova și-a menținut ritmul pozitiv de reformă într-o serie de alte sectoare, inclusiv, de exemplu, în domeniul gestionării finanțelor publice, se arată într-un comunicat de presă.

Debursarea de astăzi are loc concomitent cu alte forme de sprijin din partea UE pentru sectorul energetic și face parte dintr-un efort cuprinzător al UE de a sprijini reformele structurale în sectorul energetic din Moldova. Printre inițiativele recente se numără detașarea experților în domeniul energiei la Chișinău, precum și un program considerabil de eficiență energetică implementat împreună cu Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. La fel, este vorba despre dialogul la nivel înalt UE-Republica Moldova privind energia, care a fost lansat în octombrie 2021.

Acest suport se bazează pe sprijinul general acordat de Echipa Europa - UE, statele sale membre și instituțiile financiare internaționale - cetățenilor din această țară pentru a depăși pandemia COVID-19 și pentru a consolida rezistența economică.

Programele de sprijin bugetar oferă finanțare nerambursabilă țărilor partenere în schimbul unor progrese în ceea ce privește prioritățile de reformă convenite.