logo

Ucrainenii, despre o acțiune de destructurare a „coloanei a cincea” în Moldova


https://www.ipn.md/ro/ucrainenii-despre-o-actiune-de-destructurare-a-coloanei-a-7978_1098539.html

Valeri Kondratiuk, fostul șef al serviciilor de informații externe al Ucrainei, consideră că recenta împuținare cu 45 de persoane a angajaților ambasadei ruse la Chișinău a redus, pentru o vreme, problema spionilor ruși în Moldova, transmite IPN cu referință la media ucraineană.

Expertul a explicat că țările adesea recurg la expulzarea diplomaților străini atunci când nu au timp și posibilitate să aplice un sistem complicat de contrainformații de developare a persoanelor suspectate de acțiuni subversive.

„De multă vreme, întreaga Republică Moldova s-a aflat la cheremul serviciilor rusești, acolo fiind pusă în funcțiune o „coloana a cincea” rusească, care lucrează cu oligarhii moldoveni, precum și cu guvernul tenebru din zona nistreană – lucruri stabilite demult, care nu fac niciun secret”, a comentat Valeri Kondratiuk.

Totodată, Kondratiuk a remarcat că în acest mod guvernul moldovean obține timpul necesar pentru a ordona lucrurile.

„Pentru a restabili, pentru a trimite oameni noi, este nevoie de timp, de pregătire, iar în această perioadă rețeaua rusă este inactivă. De ce? Pentru că acestia sunt persoane care se întâlnesc cu diplomații ruși, fac legătura, transmit informații”, a declarat fostul șef al serviciului de informații externe al țării vecine.

Kondratiuk a spus că acum agenții ruși vor fi scoși din circuit pentru o vreme, ceea ce îi oferă Moldovei posibilitatea de a trece la standardele mondiale de combatere a spionilor.

În legătură cu reducerea numerică a personalului ambasadei ruse la Chișinău, IPN a relatat că purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a încercat să justifice numărul mare de diplomați și non-diplomați acreditați la Chișinău, folosind date false de genul prezenței unui număr de 500 de mii de cetățeni moldoveni pe teritoriul Rusiei, când, de fapt, numărul de cetățeni moldoveni anunțat în 2021 chiar de autoritățile rusești, înainte de începerea invaziei în Ucraina, era de 130 de mii. Din datele autorităților moldovenești, în Federația Rusă s-ar afla între 45 și 60 de mii de moldoveni.